Samo jedna ponuda s popustima za "cro karticu"

Ministarstvo turizma je na svojim web stranicama objavilo informacije o Hrvatskoj turističkoj kartici, kao i poveznice za web stranicu te kartice na kojoj je zasad uz upute gdje i kako se izdaje objavljena samo jedna ponuda pružatelja usluga s popustima, i to jednog restorana iz Zadra.

Riječ o projektu hrvatske Vlade i Ministarstva turizma koji se provodi radi povećanja potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu, uz napomenu da se na web stranicama hrvatskaturistickakartica.hr nalaze informacije o kartici i pogodnostima koje se nude njezinim vlasnicima uz poruku "Istraži Hrvatsku".

No, na tim zasebnim stranicama od pogodnosti za sada je objavljena samo ponuda jednog zadarskog restorana, koja je u sklopu regije Dalmacija, dok u tri ostale regije - Kontinentalna Hrvatska, Lika i Gorski kotar te Istra i Kvarner nema nikakvih ponuda.

Na web stranici HPB-a za karticu navode njezin naziv "Cro Visa Card" i da time podupiru domaći turizam i ugostiteljstvo uz osnovne informacije o kartici.

- Cro Visa kartica je debitna kartica, za koju se mogu odlučiti svi poslodavci, obrtnici ili samozaposlene osobe te svojim zaposlenicima uplatiti naknadu do 2.500 kuna godišnje namijenjenih podmirivanju troškova ugostiteljskih i turističkih usluga bilo gdje u Hrvatskoj. Korisnici čiji poslodavci odluče isplatiti naknadu za odmor putem CRO Visa kartice mogu zatražiti otvaranje transakcijskog računa za posebne namjene i izdavanje kartice u bilo kojoj poslovnici HPB-a - navode na stranici HPB-a.

Iz MINT-a podsjećaju još i da 2.500 kuna neoporezivoga primitka godišnje poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima za troškove unutar turističke ponude, odnosno za plaćanje usluga smještaja i hrane i pića u ugostiteljskim objektima, putničkih agencija i touroperatora, paket aranžmane kao i za boravak u objektima privatnih iznajmljivača te za najam brodova (charter).

Jedini uvjet svim pružateljima usluga, uz naravno da daju popuste (koji nisu definirani koliki trebaju biti) jest da prihvaćaju plaćanje bankovnim karticama.

Predviđeno je da se karticom može plaćati na području cijele Hrvatske tijekom cijele godine. Ako korisnik nema dovoljno novca na kartici, može ga uplatiti i nastaviti ju koristiti.

Iz MINT-a su ranije objavili da je za početak realizacije kartice - srpanj ove godine, naručeno iz tiska oko 40 tisuća tih kartica, pri čemu su i oni, kao i iz turističkog sektora, kazali da ove godine ne očekuju puno od tog projekta ni od poslodavaca koji trebaju uplatiti novac radnicima, a ni od sektora tj. pružatelja usluga, koji se svi, kao i radnici, bore s problemima u poslovanju zbog koronakrize.

S druge strane, iz HPB-a se nije moglo doznati ima li zahtjeva radnika za tu karticu ili ne, odnosno ima li ili nema poslodavaca koji su uplatili nekome iznos na tu karticu.