S dolaskom sezone sve su aktivniji lovci u mutnom

S dolaskom sezone sve su aktivniji lovci u mutnom. Riječka policija preventivnom akcijom želi upozoriti građane na opasnost od krađa na plažama, u stanovima, osobnim vozilima. Poruka je budite oprezni, ne ostavljajte vrijedne stvari bez nadzora.

Opušteni građani dolaze na kupanje, no sa zanimanjem od riječkih policajaca uzimaju propagandne materijale o samozaštitnim mjerama s ciljem sprečavanja kaznenih djela iz imovinskog kriminaliteta. Provale u stanove najčešće se događaju upravo u ljetnim mjesecima.

- Svakako je preporuka zaključavati vrata jer poznata je izreka
da prilika čini lopova. A zatim, sukladno financijskim mogućnostima, nabaviti protuprovalna vrata, eventualno i videonadzor, odnosno graditi dobrosusjedske odnose. Dobar susjed, siguran san, također je poznata izreka.

Susjed je taj koji će obići stan, pokupiti poštu iz sandučića, koja može biti indikator lopovu, odnosno počinitelju kaznenog djela da nema nikoga kod kuće, kaže Dario Tonković, policijski službenik Odjela prevencije PU PG.

I krađe na plažama moguće je spriječiti. Treba biti oprezan, nositi minimalnu količinu novca, ne ostavljati torbe bez nadzora.

- Što manje novca rasporediti po torbici, ruksaku. Počinitelji ove vrste kaznenih djela najčešće su muškarci srednje životne dobi koji određeno vrijeme borave na plaži, prate navike posjetitelja i onda, kad se stvori mogućnost, dolaze do torbe, uzimaju je kao da je njihova ili pruže ruku u torbu, prekriju je ručnikom i uzmu ono što je njima interesantno, govori Tonković.

Slično je i s osobnim vozilima. Novčanik, mobitel, torbica ostavljeni u unutrašnjosti vozila mamac su za provalnike pa stoga osobne stvari treba uzeti sa sobom. Nema potrebe da vam uz koronavirus još i provalnici zagorčaju godišnji odmor.