U Sloveniji potvrđenih 14 novih zaraza u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 560 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza koronavirusom, objavila je slovenska vlada.

To je 20 zaraženih manje nego što ih je potvrđeno prethodni dan, kad su sa znatno više testiranih, njih 1159, otkrivena 34 slučaja, najviše u jednom danu od sredine travnja.

Trenutačno je hospitalizirano 16 pacijenata, ali nijedan ne treba intenzivno liječenje.

Od početka epidemije u Sloveniji ukupno je potvrđeno 1841 zaraza, a umrlo je 111 ljudi. Trenutačno je u zemlji prisutan 261 aktivan slučaj zaraze.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je da je Slovenija u fazi kad ide prema vrhu drugog vala epidemije. U izjavi za medije ustvrdio je kako očekuje da će se epidemiološka slika do kraja mjeseca stabilizirati s manje novih slučajeva, "ako se u međuvremenu nešto posebno ne bi dogodilo".


Slovenski glasnogovornik upozorio da virus "ne spava" vikendom, naprotiv

Glasnogovornik slovenske vlade upozorio je u nedjelju da su dani vikenda opasni za širenje virusa s obzirom da je tada najviše rizičnih socijalnih kontakata, te istaknuo da virus vikendom "ne spava".

- Vrlo je pogrešno misliti da je virus u dane vikenda na dopustu ili da spava, napisao je kao upozorenje na svom Twitter profilu Jelko Kacin, pozivajući na oprez one koji misle da je smirujući podatak kako je u subotu u Sloveniji zabilježeno samo 14 novih zaraza koronavirusom, 20 manje nego prethodni dan, ali uz dvostruko manji broj testiranih.

"Virus ne spava i vrlo se aktivno širio jučer i danas, samo što ćemo to registrirati tek kroz 5 ili sedam dana", upozorio je Kacin.

Jer, kako navodi, upravo u dane na kraju tjedna je više druženja na zabavama, piknicima i vjenčanjima.

Kacina znaju kritizirati u medijima i javnosti zbog tona i izbora riječi kad apelira na disciplinu i pridržavanje svih mjera zaštite. Početkom tjedna nije ostala nezapažena njegova izjava da se u vrijeme koronakrize valja družiti samo unutar kruga obitelji i s ljudima koje poznajemo, a ne sa strancima i pripadnicima drugih nacionalnosti, pa su mu novinari postavili i pitanje ne širi li tako netoleranciju.

Nikako, odgovorio je, dodavši da je želio upozoriti da slovenski epidemiolozi nakon otkrivanja zaraženog imaju problema s otkrivanjem njegovih kontakata, pa se zaraženi u nekim slučajevima sjete imena samo desetine onih s kojima su bili na zabavi ili pikniku, što je neodgovorno.