U Crnoj Gori povećano testiranje, novih 400 zaraženih

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) priopćio je u ponedjeljak navečer da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus koji su, zbog povećanog testiranja poslani u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz današnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je priopćio direktor IJZCG-a Boban Mugoša, moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo, zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji, priopćio je Mugoša. 

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25 tisuća građana ili 396,4 na 100 tisuća stanovnika zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je također uspostavljena suradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, kamo je bilo poslano dvije tisuće uzoraka.

- Rezultati se unose u bazu i u iduća dva dana kad unesemo kontrolu svih rezultata moći ćemo dati točan rezultat, rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori u drugom valu koronavirusa koji je počeo sredinom lipnja zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu kada su od bolesti COVID-19 u toj zemlji oboljele 324 osobe.

Trenutačna stopa oboljelih je 139 na 100 tisuća stanovnika.  Ukupan broje preminulih je 25, u prvom valu devet, a u drugom 15.