Zavadlavu će se ipak suditi u Splitu

Suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo u središtu Splita, ipak će se održati na splitskom Županijskom sudu jer je tako odlučio Vrhovni sud, doznaje se od branitelja optuženog, odvjetnika Branka Šerića.

Vrhovni sud odbio je njegov prijedlog da se suđenje Zavadlavu održi u nekom drugom gradu, a ne u Splitu, jer u tom slučaju osim velikog medijskog interesa postoji i uznemirenost građana, ali i različite reakcije javnosti o krivnji, odnosno podršci optuženom.

Obrazlažući svoju odluku time da su "sudovi u svojem radu potpuno objektivni" Vrhovni sud među ostalim navodi kako odnos javnosti i medija prema događaju ne predstavlja zapreku da splitski Županijski sud provede taj postupak.

Vezano za sigurnost optuženika, ali i branitelja Šerića koji je verbalno napadnut u Splitu, Vrhovni je sud odgovorio da su premještajem Zavadlava u zatvor u Gospiću poduzeli mjere, dok od verbalnih napada "postoje zakonske mjere koje se mogu na zahtjev provesti, no za sada to nije okolnost zbog koje treba mijenjati mjesnu nadležnost", drži Vrhovni sud.

Suđenje bi trebalo početi do sredine rujna

Odvjetnik Šerić za Hinu je rekao kako će se ovoga petka u Splitu održati sjednica optužnog vijeća na kojoj bi Županijski sud optužnicu najvjerojatnije trebao potvrditi, nakon čega očekuje da bi suđenje trebalo započeti najkasnije do sredine rujna.

Filipa Zavadlava optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića.

Prvu dvojicu ubio je dok su se nalazili na motoru u Šperunu, a trećeg, također na motoru, smaknuo je koju minutu kasnije u Varošu.

Uhićen je iste večeri nedaleko sjedišta policije te je odmah prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb gdje je utvrđeno da je u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv.