Edukacijom protiv širenja virusa u domovima

Koprivničko-križevačka županija ima jedan novi slučaj zaraze Covidom-19. Riječ je o kontaktu ranije pozitivne osobe. Za djelatnike sustava socijalne skrbi u Koprivnici su organizirane edukacije o epidemiološkim mjerama suzbijanja širenja virusa među korisnicima domova i zaposlenicima.

Nakon što je stotinu djelatnika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici završilo edukaciju o tome kako provesti mjere za suzbijanje širenja COVID-19 infekcije, isto će proći i djelatnici 60-ak ustanova socijalne skrbi i 120 udomiteljskih obitelji s područja županije.  

- Apsolutno ćemo učiniti sve, a ova edukacija je jedan od tih koraka da sve one koji su vrlo važni u toj karici da se epidemija ponovno ne dogodi, govori Vesna Mađarić, primarijus infektologije, voditeljica županijskog tima za provedbu i nadzor infekcije COVID 19.

Koprivnički zdravstveni djelatnici još će dugo pamtiti vrlo teška i naporna dva mjeseca kada je  u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo čak 99 oboljelih od COVIDA-19, među njima najviše korisnika doma za starije i nemoćne. Zbog toga se poduzimaju mjere kako bi se izbjegao proljetni scenarij.

- Naši domovi, ustanove i svi pružatelji socijalne skrbi za starije i nemoćne su  dobili zaštitna sredstva i zaštitnu opremu preko našeg županijskog stožera, a odredio je nacionalni stožer količine i mjesta gdje ćemo ih isporučiti, naglašava Ratko Ljubić, načelnik Stožera CZ Koprivničko-križevačke županije.

Kako pravilno koristiti dezinfekcijska i zaštitna sredstva, kako se u svakodnevnim situacijama ophoditi s korisnicima domova, dio je sadržaja ovih edukacijskih aktivnosti. Uz sve to nužno je pridržavati se svih preporučenih mjera kako bi se u županiji što dulje održala povoljna epidemiološka situacija.