Problem s plasmanom bobičastog voća

U Hrvatskoj raste uzgoj bobičastog voća, a osobito je atraktivna aronija koja se uzgaja na čak oko 750 hektara. S rastom površina javlja se problem s plasmanom, pa je sve više onih koji se odlučuju na preradu.

Uzgajajući aroniju obitelj Pali iz Velike Pisanice uvidjela je kako je prerada bobičastog voća sve traženija. Stoga je novcem iz mađarske zaklade Hungarica nabavila stroj za branje, ali i sve potrebno  za preradu bobičastog voća.  

- Malih prerađivača je relativno malo.Veliki sustavi to  ne rade i ljudi su tu imali probleme. Nudimo ljudima kad idemo na teren branje aronije , prijevoz aronije ,finalnu preradu.Ljudi samo dođu po svoj gotovo proizvod, govori Marijeta Pali iz Velike Pisanice.

Vlasnik je ove sibirske borovnice osim svježeg ploda odlučio tržištu ponuditi i sokove pa je odmah nakon strojnog branja urod hladnjačom prevezen u Veliku Pisanicu na preradu. Riječ je o obrtu koji vodi Marijeta. 

- Nakon nekog vremena smo uvidjeli da nedostaje obrta za proizvodnju sokova i tako smo odlučili otvoriti obrt i prvenstveno smo se bazirali na proizvodnju sokova od jabuke i aronije, ali evo, nedavno smo počeli i sa proizvodnjom sokova od borovice, govori Marijeta.

Lani je program za poticanje gospodarstva mađarske Vlade iskoristilo 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj  posebice ondje gdje živi dosta Mađara.
- Iz Hungarice ekonomike iskoristili smo iznos od 55 tisuća kuna za projekt start up koji znači novootvoreni obrt za mlade poduzetnike i još smo dobili 20 tisuća eura za opremu vrijednu 20 tisuća eura. Kupili smo pasterizator , punilice za flaše i bag in box bagove, naglašava Marijeta.

Nekadašnja farma pretvorena je u prostor za preradu voća u sokove. Posao proširuju i na preradu voća u džemove i pekmeze te na destileriju u kojoj će proizvoditi vrhunske rakije i likere.