Najezda galebova u Puli

U Puli se muče s najezdom galebova. Iako se gradovi čiste, problem je i ostavljanje otpada pokraj koševa. Zatvaranje odlagališta otpada i hranjenje ptica rezultiralo je povećanjem njihove populacije u gradovima.

U potrazi za hranom, sve su agresivniji, napadaju i manje domaće životinje. Uz ostale istarske gradove, i Pula je zatražila pomoć. Ovdje je 300 parova galebova, koji prosječno izlegu tri jaja. Rješenje je postavljanje lažnih jaja, kažu stručnjaci.

Nakon godinu, dvije na tom staništu napuštaju ta staništa jer nemaju mlade ptiće i odlaze na svoja privatna staništa, a to su otoci i hridi. U gradu su radi ljudi, u gradu su radi hrane.

Simbol Mediterana živi oko 35 godina, nije ugrožen, a klaukavac je najveća vrsta galeba.

- Svaki pojedinac može napraviti to da otpad odlaže u za to predviđene posude, da se te posude zatvaraju i isto tako da smeće se ne odlaže pored kanti, da se ne puštaju vrećice večer prije prikupljanja otpada obzirom da galebovi u ranim jutarnjim satima dođu rastrgaju te vrećice, rekla je Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Cilj je vratiti ih kamo pripadaju - nesumnjivo moru.