Trump odustao od mjere protiv inozemnih studenata

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak je nakon pritiska obrazovnih institucija odustala od protjerivanja inozemnih studenata čija se nastava preselila na internet.

Američki dužnosnici prošli su tjedan najavili da studenti iz inozemstva koji zbog pandemije koronavirusa predavanja slušaju samo putem interneta moraju napustiti državu ako se ne mogu premjestiti na sveučilište gdje se nastava održava uživo.

Na američkim sveučilištima studira više od milijun inozemnih studenata, a mnoge škole financijski ovise o njima jer oni često plaćaju punu školarinu. Niz institucija pravno je osporio tu mjeru, među njima Harvard i bostonski MIT, upozorivši kako je ta mjera nezakonita i da bi loše utjecala na akademske institucije.

U slučaju Harvardove tužbe sutkinja Allison Burroughs je u utorak objavila da su se dvije strane dogovorile i da će se nova pravila poništiti. Saslušanje je trajalo manje od četiri minute. Harvard planira držati predavanja putem interneta cijelu narednu akademsku godinu.

Trump, koji stvara pritisak na obrazovne institucije diljem zemlje da se najesen vrate u učionice, taj plan smatra smiješnim.