Dr. Perić: Vrlo mali broj pacijenata ostaje bez spoznaje o izvoru zaraze

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom. Među njima 10 ih je iz Osječko-baranjske županije, odnosno sedam iz Đakova, dva iz Osijeka te jedan iz Valpova.

Kako ovih dana sve izgleda u KBC-u Osijek, pitali smo predstojnicu Klinike za infektologiju doktoricu Ljiljanu Perić koja je ujedno i sama prošla iskustvo pacijentice zaražene koronavirusom.

Rekla je da je poznato kako se svih 10 osoba zarazilo.

- Utvrđeni su izvori zaraze. Veliki broj inficiranih se nalazi u Đakovu, u jednom, velikom, zatvorenom kolektivu. U ostalim dijelovima je manji broj inficiranih i za novozaražene su utvrđeni izvori zaraze.

Potvrdila je da je zaraza u Đakovu vezana za zarazu časnih sestara u samostanu.

- To je velik kolektiv. I lako je utvrditi kontakte.

- Trenutačno imamo 25 hospitaliziranih bolesnika. Tri imaju teže simptome, četiri osobe su na respiratoru.

- Ovog trena možemo hospitalizirati 52 bolesnika, a prema utvrđenom planu primit ćemo i sve ostale.

- U prvom valu kad smo imali 67 hospitaliziranih, preminulo je 9 osoba, sve osobe bile su starije od 70 godina, prosječno 75 godina. U svih osoba bila je prisutna nezarazna kronična bolest. To je imunokompromitiralo te osobe i doprinosilo razvoju težeg kliničkog oblika bolesti.

- Naši epidemiolozi u velikoj većini slučajeva uspjevaju utvrditi kontakte, odnosno izvor zaraze. Vrlo mali broj ostaje bez spoznaje o izvoru zaražavanja.

- I moja bolest je dokaz da je proboj virusa uvijek moguć. I pored postupanja prema svim pravilima i pored dobre zaštite. Inficirala sam se jer sam bila izložena ovoj infekciji kao i svi mi s profesionalno većom izloženošću ovoj bolesti. Uz stresni rad, sigurno je došlo do pada imuniteta, odnosno obrambenih sposobnosti organizma. Poznato je da je virus tada lakše prijemčiv, lakše razvija bolest.

- Simptome sam imala kao i toliki bolesnici čije sam teškoće pratila, od umora, temperature, promjene okusa i drugih simptoma. Distancu sam uvijek jednako držala i pazila da ne inficiram svoje kontakte.

- Maska je izuzetno važan čimbenik u spriječavanju širenja infekcije, posebno na druge osobe. Zato ju je važno nositi i na taj način zasigurno spriječavamo daljnje širenje infekcije na druge osobe, posebno u zatvorenim kolektivima.

Pozdravljam naše Osječane koji nose maske i prihvaćaju važnost nošenja maske, da se moraju pokriti i nos i usta i da se maska skida suha za trakicu - što je vrlo važno kako bismo izbjegli dodirivanje središnjeg dijela maske.

- Drugi odjeli dobro funkcioniraju, nastavljaju sa svojim radom i dobro kompenziraju nastalu situaciju. Svi se trudimo zbrinuti što više bolesnika. I mislim da u tome uspjevamo dobro.

- Zabrana posjete pacijenata bit će na snazi dok god to epidemiološka situacija bude zahtjevala. Zabranu posjeta ćemo ukinuti onda kad budemo sigurni da nema ugroze za neše teške bolesnike koji su hospitalizirani u bolnici,