Mogu li roditelji ipak biti uz dijete u bolnici?

Snježana Krpes, tajnica Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske u emisiji "Studio 4" kazala je da misli da je pomak učinjen glede boravka roditelja uz bolesnu djecu koja su hospitalizirana u bolnicama.

Krpes je naglasila da je prema ravnateljima bolnica išao jedan zaključak Ministarstva zdravstva, njihovog epidemiološkog stožera, da je boravak roditelja uz bolesno dijete jako važno i da se trebaju poštivati Europske povelje o pravima pacijenata u bolnici.

-Treba se poštivati i Konvencija o pravima djeteta i da se omogući što je moguće više boravak i posjet roditelja bolesnom djetetu pogotovo ako je riječ o djetetu koje je na dugotrajnom liječenju, intenzivnoj njezi, naravno djetetu predškolske dobi iako ne treba zaboraviti djecu do 18 godina, istaknula je Krpes.

Dodala je da je najteža situacija bila u ožujku i travnju, odmah nakon zaključavanja cijelog zdravstvenog sustava i ekonomije.

- Popuštanjem mjera i tu su se stvari promijenile, bolnice su počele primjenjivati svoje pravilnike, naravno sve u skladu s preporukama epidemioloških službi Ministarstva zdravstva, poručila je.

Krpes je istaknula što su preporuke jasnije definirane, bolničkim sustavima lakše se je organizirati u izvanrednim situacijama. Naglasila je da razumiju obje strane i Ministarstvo zdravstva, a i roditelje.

-Želimo da interes djeteta bude u prvom planu. Mi ispred Središnjeg koordinacijskog odbora "Za osmijeh djeteta u bolnici" smo za dijalog i da kroz ovu akciju "Za osmijeh djeteta u bolnici ", zajedno s liječničkom, epidemiološkom i zdravstvenom strukom želimo da se oblikuju preporuke i smjernice, rekla je Krpes.

Dodala je da nemaju sve bolnice uvjete da jedan od roditelja bude 24 sata uz bolesno dijete, ali iz godine u godinu to se stanje mijenja. Krpes je rekla da osjećaj sigurnosti djeci u bolnicama stvara i igra, smijeh, boje, osjećaj empatije i drugačijeg odnosa samog bolničkog osoblja prema djetetu.

Poručila je da je izrazito važan faktor prisutnosti bliske osobe uz bolesno dijete.

- To stvara najveći osjećaj sigurnosti, dodala je.

Cijeli razgovor pogledajte u videu