Slovenski novinari: Žele nas staviti pod političku kontrolu

Nekoliko stotina slovenskih  novinara, zaposlenih u medijima i aktivista prosvjedovalo je pred slovenskim parlamentom protiv izmjena zakona kojima vlada po njihovu mišljenju medije namjera staviti pod svoju političku kontrolu.

Javnost i novinarski krugovi ovih su dana kritizirali vladin prijedlog da se po hitnom postupku izmjene tri zakona s područja javnih medija i medijske politike, i to nakon vrlo kratkog roka predviđenog za javnu raspravu. Po njima bi u javnoj televiziji ili novinskoj agenciji STA, čiji je osnivač država i koji dobivaju državne subvencije, većinu članova upravnih odbora umjesto parlamenta određivala vlada, a ravnatelji bi se mogli smijeniti prije isteka mandata.

Društvo slovenskih novinara, njihov sindikat, ali i više međunarodnih novinarskih udruženje smatraju to lošim za neovisnost javnih medija i za njihovo poslovanje jer bi javna RTV dobila znatno manje novca nego dosad, a subvencije bi se usmjeravale prema medijima bližim vladi.Izmjenama zakona o slovenskoj javnoj televiziji kojima bi ostala bez 15-ak mijuna eura godišnje uskratilo bi se pretplatnicima pravo na nepristrano informiranje i na sadržaje od javnog značenja, rekla je Miša Molk, dugogodišnja urednica i voditeljica.

Sa zahtjevima da se produži rok za javnu raspravu solidarizirale su se oporbene stranke, pa je vlada u srijedu potvrdila da će se rok produžiti za tri mjeseca, do sredine rujna.