Kako se Španjolska nosi s balansiranjem korone i turizma?

Španjolska, koja je od početka pandemije izazvane koronavirusom najteže pogođena zemlja u Europskoj uniji, nakon otvaranja za turiste ponovno mora zaustavljati širenje zaraze iz brojnih novih žarišta. Uz nastavak borbe protiv opasnog virusa vodi se i borba za spas barem dijela turističke sezone. Najveći je izazov u tome predstaviti Španjolsku kao sigurno turističko odredište.

- WHO upozorava kako pandemija može biti "sve gora i gora"
- Neizvjesna borba s koronavirusom
- WHO izvijestio o rekordnom dnevnom porastu zaraženih u svijetu

Uz kupaći kostim i ručnik, za odlazak na plažu u pokrajini Andaluziji na španjolskom jugu sada je obvezna oprema i zaštitna maska.

Mjerodavne službe ipak su pronašle rješenje kako izbjeći bijelu mrlju nasred lica koja bi mogla nastati tijekom sunčanja. Propisi kažu da nije nužno nositi masku tijekom statičnog sunčanja, ako time ne ugrožavate sigurnosnu udaljenost u odnosu na druge ljude na plaži.

Od otvaranja zemlje potkraj lipnja, u Španjolskoj je registrirano čak 170 novih žarišta epidemije. Regionalne vlasti uvode, stoga, lokalne restrikcije, koje često zbunjuju stanovništvo, a poduzetnike stavljaju u nezavidnu situaciju. Jedno je od žarišta u Kataloniji, gdje je za oko 160.000 ljudi ponovno ograničeno kretanje i korištenje javnih prostora.

Vlasnik jednog kafića u Lleidi kaže da i dalje mora plaćati troškove, najam i osoblje. Dodaje i da će nastaviti posluživati ljude dok ne dođe komunalni redar i naredi mu da zatvori.

U Španjolskoj je od posljedica zaraze koronavirusom dosad preminulo više od 28.000 ljudi. Sutra će im njihovi sunarodnjaci odati počast na komemoraciji koju će predvoditi kralj Filip VI., a sudjelovat će i cijeli vrh Europske unije, te glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije.