Negativni testovi zaposlenika i dva pacijenta bolnice Krapinske Toplice

Svi pristigli rezultati testiranja 43 zaposlenika i dva pacijenta iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice, u kojoj su ranije zaražena dva djelatnika, negativni su na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

-
Koronavirus - iz minute u minutu    

Tako na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata nema novozaraženih, dodaju iz županijskog Stožera CZ.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek na konferenciji za medije istaknuo je da je trenutno u županiji zaraženo 12 osoba.

Bojana Mahmutović, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dodala je kako je pozitivno što nema širenja zaraze od prva dva pozitivna pacijenta iz Specijalne bolnice.

Ova situacija je relativno dobro riješena. Epidemija je, možemo tako reći, pod kontrolom, istaknula je Mahmutović te dodala da su na području županije 52 osobe u samoizolaciji.

Ravnateljica Specijalne bolnice Krapinske Toplice Željka Žnidarić podsjetila je da su 11. srpnja dobili potvrdu o prvom pozitivnom nalazu djelatnika bolnice te odmah nakon toga testirali sve kontakte.

S obzirom na to da je spomenuti djelatnik 6. srpnja radio na trijaži pri ulazu u bolnicu, kontaktirani su i pacijenti koji su tog dana bili na trijažnom punktu.

Ravnateljica je pojasnila kako su nakon toga dobili potvrdu o drugom pozitivnom djelatniku, koji je obiteljski kontakt prvog zaraženog. Uslijedilo je testiranje svih kontakata te pojačano dezinficiranje bolničkog odjela na kojem ta osoba radi.

U samoizolaciji trenutno imamo 13 djelatnika uključujući i ova dva pozitivna, istaknula je Žnidarić.

Kazala je kako su svi pacijenti koji su u bolnicu dolazili na ambulatne fizikalne terapije te ispunjavali trijažni upitnik obavješteni da su iz mjera predostrožnosti terapije pauzirane do 20. srpnja, dok svi ostali dijelovi bolnice rade u punom opsegu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je zadovoljan vijestima iz Krapinskih Toplica. Ovo je poruka svim potencijalnim korisnicima usluga Specijalne bolnice da su sigurni i da se u bolnici strogo pridržavaju svih epidemioloških mjera, vode brigu o sebi i o pacijentima, i da će tako biti i dalje, dodao je.
Apelirao je i na nacionalni Stožer i buduću vladu, odnosno nadležna ministarstva, da se definira na koji će se način nabavljati zaštitna opremu.
S obzirom da će se nabavljati oprema za škole i druge institucije, predlaže da se županije i veliki gradovi zaduženi za upravljanje školama dogovore s ministarstvom i Stožerom da se zaštitna oprema naručuje objedinjeno kako bi dobili što jeftiniju cijenu. Pretpostavlja i da će potražnja biti velika, s obzirom da će se oprema kupovati i u privatne svrhe.
Sada je dovoljno vremena da o tome počnemo razmišljati i razgovarati, poručio je Kolar.