Poslijepodne novi pregovori Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa

Srbija i Kosovo započet će u četvrtak u Bruxellesu nove pregovore o normalizaciji narušenih odnosa nakon dugog zastoja, no na putu rješavanja međusobnih sporova stoje brojne prepreke.

Glavni problem je teritorijalni, jer Beograd odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo te nakon rata prije više od dva desetljeća - Srbiju i Kosovo i dalje muče nerazriješena pitanja koja prijete destabiliziranjem tog dijela jugoistočne Europe.

U ratu između srbijanskih snaga i etničkih Albanaca poginulo je oko 13.000 ljudi, većinom iz redova kosovskog albanskog stanovništva.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i do sada je tu novu državu priznalo oko 100 zemalja, uključujući SAD i Europsku uniju. No, glavni srbijanski saveznici Rusija i Kina je osporavaju i priječe pristupanje Kosova Ujedinjenim narodima.

Dvije strane već deset godina vode pregovore pod okriljem EU-a, no napredak je zanemariv. AFP podsjeća da je 2013. zaključen cijeli niz sporazuma koji još uvijek nisu u potpunosti provedeni.

Posljednja runda pregovora propala je 2018. nakon niza diplomatskih prepucavanja poteza u stilu "milo za drago". No, nakon prošlotjednog virtualnog kojeg su organizirali dužnosnici EU-a, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i novi kosovski premijer Avdullah Hoti konačno će se poslijepodne naći u četiri oka.

Bit će to prvi sastanak dviju strana od proljeća 2019., tj. neuspjelog samita Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thaçija u Berlinu.