Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je danas da je Grad Rijeka proglašen prvim gradom u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju.

Obersnel je na konferenciji za novinare istaknuo da je to rezultat istraživanja Savjetničke kuće Apsolon provedenom u 20 gradova Hrvatske. Rijeka je dobila najviše bodova za spremnost za digitalnu trasformaciju, odnosno za promjenu svih oblika poslovanja i procesa u interakciji gradske uprave i korisnika putem novih tehnologija, softvera i aplikacija.

Rijeka je po istraživanju ostvarila 85,92 posto ukupnih bodova, Zagreb je drugi sa 77,72 posto, Pula treća s 47 posto, a većina gradova nije dosegla 40 posto.

- Ovo nije bilo natjecanje, nego jasna slika koliko smo spremni za razdoblje pred nama, rekao je Obersnel.

Ustvrdio je da je digitalizacija važna za područja od ekonomije do javne uprave.

- Ovaj rezultat pokazuje i spremnost na novo financijsko razdoblje EU, u kojem će biti raspoloživo mnogo novca iz fondova za digitalnu transformaciju, rekao je.

Vojko Obersnel je izvijestio i o drugom priznanju za Grad Rijeku na ovom polju. To je uvrštenje među 10 gradova mentora u projektu Europske komisije Intelligent Cities Challenge.

Gradovi mentori, u kojima se Rijeka nalazi uz gradove poput Amsterdama, Antwerpena, Hamburga ili Barcelone, svojim iskustvom i znanjem će pomoći u transformaciji prema "pametnom gradu" stotinjak drugih europskih gradova.

Obersnel je iskoristio ovu prigodu da pozove građana na korištenje aplikacije e-novorođenče. Rijeka je prije mjesec dana sklopila sporazum s Ministarstvom uprave o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore za novorođenče.

Aplikacija e-novorođenče je jedna od najkompleksnijih e-usluga na državnoj razini. Omogućuje roditeljima on-line prijavu novorođenčeta kao temelja za isplatu novčane pomoći, a ujedno olakšava administrativne zadaće vezane uz registraciju djeteta.