Kineska tvrtka Sinopharm počela 3. fazu testiranja cjepiva za Covid-19

Kineska državna farmaceutska tvrtka Sinopharm počela je u Abu Dhabiju provoditi treću fazu testiranja cjepiva za Covid-19 na oko 15 tisuća dobrovoljaca, potvrdile su u četvrtak vlasti glavnog grada Ujedinjenih arapskih emirata.

Testiranje na ljudima provodi se u suradnji kineske Nacionalne biotehničke grupacije (CNBG) koja je dio Sinopharma, tvrtke Grupa 24 iz Abu Dhabija i Ureda za zdravstvo tog grada.

- Studija koja se provodi od srijede prva je na svijetu u kojoj u trećoj fazi testira "neaktivno" cjepivo, pojasnio je Ashis Koshy, direktor u tvrtki G24 zadužen za zdravstveni sektor.

"Neaktivno" cjepivo sastoji se od uzgojenih virusnih čestica, bakterija ili drugih patogena koji gube sposobnost izazivanja bolesti. S druge strane, postoje i cjepiva sa živim, ali oslabljenim patogenima. "Neaktivno" cjepivo koristi se u tretiranju bolesti poput gripe i vodenih kozica.

Dosad za komercijalnu uporabu nije odobreno niti jedno cjepivo za Covid-19, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) trenutno se na ljudima testiraju 23 potencijalna cjepiva. Tri su ušla u treću fazu u kojoj se provjerava učinkovitost.