HTZ: Milijun turista u 15 dana srpnja, 47% lanjskog broja

U Hrvatsku je u prvih 15 dana srpnja došlo oko milijun turista, koji su ostvarili 7,2 milijuna noćenja, što je na razini od 47 odnosno 55% od rezultata u istim lanjskim danima, dok se u drugoj polovici srpnja i u kolovozu očekuje rast prometa, priopćio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

- U Hrvatskoj ovih dana boravi gotovo 550.000 turista dnevno, od čega 460.000 stranih, a tijekom druge polovine srpnja i posebice u kolovozu očekujemo da će broj turista u hrvatskim destinacijama i dalje rasti. To potvrđuje dobru međunarodnu tržišnu poziciju Hrvatske, koja je jedna od rijetkih na Mediteranu u kojoj se ostvaruje turistički promet, poručio je Staničić.

Od ukupnih milijun turista koji su u Hrvatsku došli u prvih 15 dana srpnja, većina ili 875.000 su bili stranci, što je 47% od njih koji su došli u istim danima 2019., a oni su, kao i u najboljim godinama, ostvarili i glavninu noćenja u tih 15 dana ili 6,2 milijuna, što je 53% od njihovog lanjskog rezultata.

Iako ih je znatno manje, domaći turisti su u nešto manjem minusu u odnosu na lani, jer je njihovih dolazaka i noćenja u prvoj polovici srpnja ove godine bilo na razini od 80 odnosno 73% rezultata u istima danima 2019. godine.

Iz HTZ-a uz te podatke iznose i podatke da su od 1. do 15. srpnja ove godine, što je također isto kao lani, najviše noćenja ostvarili njemački i slovenski turisti, koji su na 86 odnosno 83% lanjskog rezultata, dok su na trećem mjestu Česi, koji su inače zadnjih nekoliko godina obično bili između četvrtog i petog mjesta, sa 69% lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Vir kod Zadra je u prvih 15 dana srpnja destinacija s najviše ostvarenih noćenja, a vodeći je zapravo cijelo vrijeme od početka epidemije Covida-19 u Hrvatskoj. Slijede Rovinj, Medulin, Mali Lošinj i Poreč.