U Dubrovnik stižu i Britanci, broj turista 18% od lanjskog

I dok iz Istre i s Kvarnera već nekoliko tjedana, a iz srednje Dalmacije posljednjih dana stižu vijesti o turističkoj sezoni boljoj od očekivane te o 50%, 60%, ponegdje i 80% prošlogodišnjeg turističkog prometa, u Dubrovniku nisu ni na 20% lanjskih rezultata.

U dubrovačku zračnu luku, koja je od danas povezana i sa svojim najvažnijim tržištem - Velikom Britanijom, dnevno slijeće petnaestak, a vikendom i više od 20 zrakoplova iz europskih zemalja. No gotovo su svi - poluprazni.

Prva dva ovosezonska zrakoplova s ukupno 307 britanskih turista sletjela su u dubrovačku zračnu luku. Oni su tradicionalno najbrojniji dubrovački gosti.

- Ovamo dolazimo posljednjih 10 godina, svake godine. Morali smo čekati neko vrijeme, ali sad smo došli i lijepo je biti ovdje. Nije lako kao što je bilo, ali treba prihvatiti situaciju i prilagoditi se, rekla je gošća iz Velike Britanije.

Osim s Londonom i Manchesterom, najavljena je zračna povezanost s još šest britanskih gradova, no hoće li se to i dogoditi - ovisi o popunjenosti letova. Prema podacima dubrovačke Zračne luke, prvi su letovi iz svih destinacija poprilično popunjeni zbog vaučera za protekle mjesece. No ukupna popunjenost zrakoplova samo za ovaj dio srpnja manja je od 50%. Zbog toga neke kompanije, poput Fly Dubaija, otkazuju dolaske samo 24 sata prije.

- Od subote ćemo biti povezani sa 51 destinacijom, međutim promet je kao i na razini cijeloga svijeta i Europe na 15-20% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Mi se nadamo, budući da je prošle godine srpanj mjesec bio 514.000 putnika, kada bi bilo 15-20%, mi bi bili zadovoljni rezultatom, objašnjava komercijalni direktor ZL Dubrovnik Ivan Maslać.

Tako ovih dana u Dubrovniku boravi 4500 gostiju, što je samo 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u isto vrijeme.

- Svakako nije rezultat koji zadovoljava naša očekivanja. Nadamo se da će to krenuti na bolje. Mi na različitim emitivnim tržištima provodimo i određene kampanje. Vidimo da gosti radije biraju ipak destinacije koje su im dostupne automobilom što je razumljivo u ovakvim vremenima kakva jesu, smatra direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić.
- Mi se nadamo da će ljudi sve manje i manje imati taj strah putovanja avionom, rekao je Maslać.
Sve ovisno, naravno, o epidemiološkoj situaciji.