Soldo: kada nositi pamučne, a kada kirurške maske

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 preporučila korištenje trajnih pamučnih maski u sigurnim prostorima, a onih s višim stupnjem zaštite u zdravstvenim ustanovama i mjestima s jako puno ljudi.

Grba Bujević: Maske ne moraju nositi djeca do 2 godine, a neke će osobe trebati i razgovor sa psihijatrom

Guverner Georgije tužio gradonačelnicu Atlante zbog mjere obaveznog nošenja maski

Možda je mudro za naše prilike, rekla je Soldo, da se koristi pamučna maska za sigurne prostore jer je to trajni proizvod čiju je cijenu i država ograničila na 12 kuna.

- Za 12 kuna vi je možete koristiti vjerojatno i godinu dana. U tom nekom dijelu moramo biti odgovorni prema sebi i svojim financijama i ne koristiti kirurške maske gdje to možda nije potrebno. Ako se ide u zdravstvene ustanove i tamo gdje ima jako puno ljudi, bilo bi dobro koristiti maske koje imaju malo viši stupanj zaštite, rekla je Soldo.

Soldo je rekla da je navala na maske trajala nekoliko dana po objavi o obvezi njihova nošenja, ali da se sad to već stabiliziralo. Maski ima dovoljno, situacija je puno bolja nego na početku epidemije, rekla je Soldo.

Dodala je i da se cijena spušta - na početku su stajale preko 15, a sad očekuje pad ispod 5 kuna, možda i 4. Zbog svjetskog tržišta i proizvodnih supstanci teško ćemo se vratiti na cijene ispod kune, kaže Soldo.

Napomenula je da bi trebalo čitati deklaracije jer čak i kirurške maske koje izgledaju isto imaju nekoliko kategorija s različitom zaštitom.

Soldo smatra da je dobro na nismo na tržište pustili kućne testove koje su Kinezi proizveli u zadnjem periodu jer je njihova osjetljivost i točnost vjerojatno upitna.

Soldo je rekla kako ćemo iduće godine vjerojatno imati prvo cjepivo za koronavirus, dok na jesen na tržištu EU-a očekuje lijek. Apelirala je i na cijepljenje protiv gripe.

Osvrnula se i na aktualnu temu veledrogerija koje su zbog dugova najavile prestanak isporuke lijekova bolnicama. Soldo smatra da nitko u sustavu neće donijeti tako drastičnu odluku.

- Važno je da svi shvatimo koliko se moramo odgovorno ponašati prema novcima u zdravstvu jer to nije neiscrpni izvor. Ne znam do kad Hrvatska može ovako izdržati, poručila je Soldo.