Broj zaraženih uznemirio njemačke novinare i agente pa smo ih ugostili

Posljednjih se dana u njemačkim medijima pojavilo više članaka u kojima se upozorava na pogoršano epidemiološko stanje u Hrvatskoj. Zbog toga su Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - organizirali posjet 35 njemačkih novinara i turističkih agenata.

Porast broja zaraženih u Hrvatskoj uznemirio je njemačke medije. Gubi se status sigurne destinacije, a Nijemci su nam važni gosti.

- To nas zabrinjava. Počeli su otkazivati rezervacije. Zato smo i došli u Split i sve organizirali u nekoliko dana kako bismo popravili situaciju, rekao je Joachim Teiser iz Agencije Reisewelt.

- Mi imamo jako, jako puno upita dnevno, mailova, što ću vam govoriti, nastojimo na sve odgovoriti, ističe Snježana Stanić-Kuzmanić iz predstavništva HTZ-a u Frankfurtu.

Problem je nastao kada su njemački mediji počeli govoriti o postotku, a ne broju zaraženih. Državni tajnik smiruje strasti.

- Logično je da se svi bore za svakoga gost, a najviše su to jake i velike i turističke zemlje pa i Njemačka da se bore na svaki mogući način da svoje građane ostave u vlastitim zemljama, navodi Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

U međuvremenu Nijemci ipak ne odustaju od Hrvatske, stalno su na vrhu statistika u sedam jadranskih županija, pa i u srednjoj Dalmaciji koja je dogurala do 46 posto prošlogodišnjih srpanjskih rezultata. A špica sezone tek dolazi pa splitska zračna luka ovaj vikend očekuje 20 tisuća putnika i čak 135 zrakoplova.

- Ono što nas posebno veseli osim ponuđenih sjedala i letova je i bitno poboljšanje faktora popunjenosti što znači da nas naši gosti prihvaćaju da je Hrvatska sigurna, rekao je Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

Njemački će novinari i tour-operatori ovaj vikend posjetiti Trogir, Split, Omiš, Makarsku i nezaobilazni Skywalk na Biokovu.