U Brazilu i Argentini daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom

U Brazilu i Argentini je zabilježen daljni porast broja novozaraženih koronavirusom - u Brazilu više od 34 tisuće, a u Argentini više od četiri tisuće, što je i najveći dnevni porast do sada u toj zemlji, i baš na dan kada je argentinska vlada najavila popuštanja ograničenja.

Više od 2 milijuna zaraženih koronavirusom u Brazilu

Brazil je, prema podacima ministarstva zdravstva, zabilježio ukupno 34.177 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te 1.163 novih smrtnih slučajeva.

Time je ukupan broj zaraženih u toj drugoj najugroženijoj zemlji na svijetu, nakon SAD-a, porastao na 2.046.328, a smrtnost na 77.851.

Argentina je najveći dnevni broj slučajeva zaraze do sada, 4.518, zabilježila u petak, kada je i vlada te zemlje najavila postupno ublažavanje mjera ograničenja u Buenos Airesu i oko njega, koja su trajale gotovo četiri mjeseca.

Predsjednik Alberto Fernandez najavio je u petak da će se postupno vraćanje u normalan život dogoditi u nekoliko faza, a prva faza bi trajala do 2. kolovoza.

Tako bi se u glavnom gradu Buenos Airesu, koji je u zemlji pod najstrožim ograničenjima od 20. ožujka, ponovno otvorile trgovine, frizerski saloni i još neke profesionalne usluge.

Dozvoljene su i rekreacijske aktivnosti na otvorenom, a škole će ostati zatvorene dok dužnosnici analiziraju mogućnosti ponovnog otvaranja, rekao je gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta, koji je zajedno sa Fernandezom iz predsjedničke palače najavio mjere popuštanja.

Argentinska Vlada bila je izložena pritisku i kritikama oporbenih zastupnika te sve većim prosvjedima na ulicama Buenos Airesa protiv dugotrajnog zatvaranja.

Do sada je u Argentini potvrđeno 119.301 slučaj zaraze te 2.178 smrtnih slučajeva, što su relativno niske brojke u usporedbi s argentinskim susjednim zemljama iz Južne Amerike.

- Trud koji smo uložili bio je vrlo važan ... Mi smo među državama sa najmanjim brojem smrtnih slučajeva, rekao je Fernandez, dodajući da bi vlada mogla odlučiti i pooštriti ograničenja ako se infekcije ponovno povećaju te da su vrlo daleko od prevazilaženja problema i da je najvažnije da se zdravstveni sustav ne urušava.

Nacionalno zatvaranje (lockdown) u Argentini je počelo 20. ožujka, da bi se kasnije ograničenja ublažila u mnogim dijelovima zemlje, ali ne i u Buenos Airesu.

Granice te zemlje i dalje su zatvorene, a zabrana komercijalnih letova treba isteći 1. rujna.