Umro kongresmen John Lewis, pionir u borbi za građanska prava

John Lewis, ikona nenasilnog pokreta za građanska prava u Sjedinjenim Državama i bivši suradnik Martina Luthera Kinga, umro je u dobi od 80 godina, objavio je Zastupnički dom.

Sin nadničara iz Alabame, a od 1986., zastupnik demokrata iz savezne države Georgije u Kongresu, Lewis je umro nakon borbe s rakom gušterače.

- John Lewis bio je titan pokreta za građanska prava, a njegova dobrota, vjera i hrabrost preoblikovali su našu naciju, rekla je u izjavi predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Štićenik ikone za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr., Lewis je predvodio prosvjedno sjedenje kojima su tražili pravo na zajednički ručak s bijelim kolegama, bio je jedan od sudionika Vožnje slobode (Freedom Riders) kojima su afroamerikanci prosvjedovali protiv segregacije u javnom prijevozu, a zadobio je frakturu lubanje na demonstracijama za pravo glasa crnac u divljačkom obračunu snaga reda s prosvjednicima.

- U Kongresu John Lewis bio je poštovan i voljen na objema stranama, rekla je Pelosi.

Lewis je sudjelovao u brojnim događajima u dugoj borbi pokreta za građanska prava i bio je najmlađi govornik u Washingtonu 1963., kada je Martin Luther King održao svoj govor "Sanjam".

Lewis je bio zadnji preživjeli govornik na tom skupu, a borbu za građanska prava nastavio je do kraja života. Posljednji put pojavio se u javnosti u lipnju, kada su prosvjedi za rasnu pravdu tresli SAD i proširili se svijetom.

Počast odaju brojni političari

-
John Lewis bio je ikona, borio se svakim djelićem svoga bića za građanska prava svih Amerikanaca, napisala je na Twitteru senatorica Kamala Harris, prva afroamerikanca koja zastupa Kaliforniju u Senatu.

Američka senatorica Elizabeth Warren napisala je na Twitteru: John Lewis bio je istinski američki heroj i moralni kompas naše nacije.

Poruke poštovanja stigle su i iz redova republikanaca, među kojima je Mitch McConnell, predsjednik Senata odao počast pioniru u borbi za građanska prava koji nije oklijevao ugroziti vlastiti život u borbi protiv rasizma, u borbi za jednaka prava i želji da naša nacija poštuje načela svojih utemeljitelja.

Barack Obama, prvi američki crni predsjednik, dodijelio je Lewisu 2011., predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.