Koliko gostiju dolazi na jedan od najatraktivnijih vikenda na moru?

U nepandemijsko doba ovo bi bio vikend s jednom od najvećih izmjena gostiju na našoj obali. Iako je broj dolazaka dosegnuo tek polovicu lanjskih vrijednosti, promet na graničnim prijelazima pri ulasku u Hrvatsku je pojačan. Na granici sa Slovenijom, na Kaštelu čekalo se tijekom dana i do četiri sata. Promet je pojačan i u trajektnim lukama i pristaništima.

- Na prijelazu Kaštel gužve kao u normalnoj turističkoj sezoni. No da je ipak novo normalno odaju maske i rukavice na djelatnicima granične policije, ali i na turistima u vozilima. Danas tijekom dana velike gužve su se stvarale i s jedne i s druge strane. Mi smo od Pule do graničnog prijelaza gotovo dva sata. Inače nam treba tek jedan sat. S druge strane i Slovenije na ulazu u Hrvatsku čeka se i do 3 sata. Naime, kolona se proteže sve do Kopra. Međutim, ono što zabrinjava jest da od ponedjeljka Slovenija uvodi nove mjere, strože mjere na granici. Naime, svim osobama iz tzv. crvenih zemalja izdavat će se odluke o karanteni, ne samo na dva izlaza, nego na svima pa čak i na graničnom prijelazu Kaštel, rekla je naša novinarka Petra Neuner Geržinić.

Od jutarnjih sati i na graničnom prijelazu Rupa pojačan promet. Ulazi se u četiri kolone i čeka do sat i pol. Kolone su i u smjeru Slovenije, ali ne čeka se više od pola sata. Ovaj vikend na Kvarner pristižu uglavnom gosti iz Njemačke i Austrije te u nešto manjem broju Česi i Slovenci. Evo što kažu:

- Dolazimo iz Češke, Praga. Izabrali smo Hrvatsku jer nam je to najbliže more, prekrasan krajolik, priroda i izvrsna hrana. Idemo u Bakar.

- Idemo u Premanturu na tjedan dana. Izabrali smo Hrvatsku jer je moja supruga Hrvatica.

- Odabrali smo Hrvatsku jer je to jedina sigurna zemlja u koju možemo ići. Iz Austrije smo. Nas je osmero.