Proizvođači: Voće i povrće u bescjenje ili ga baciti

Lošija turistička sezona velike brige donijela je domaćim proizvođačima voća i povrća. Potražnja je manja nego inače, a cijene dodatno ruši i uvoz jer su u mnogim drugim državama nastali golemi viškovi.

Lubenice sa zagrebačkog polja za tjedan dana bit će spremne za prodaju. No proizvođač lubenica Toni Grossi koji ih je, osim u Zagrebu, posadio i u dolini Neretve, boji se da će ove godine zbrajati samo gubitke. Kaže da je cijena lubenice ove godine od jedne kune za kilogram, pa je to za proizvođače ekonomski neisplativo.

Otkupna cijena lubenica pala je zbog manje potražnje, odnosno  smanjila se potrošnja u turizmu. Cijene je dodatno srušio i uvoz jer i druge države nastoje prodati svoj višak.

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju, kazala je da proizvođači moraju biti svjesni da je konkurencija velika.

- Mađarska je strašno jaka s proizvodnjom lubenica. Ona sad gotovo cijelu srednju i istočnu Europu snabdijeva, a tu su i druge mediteranske države, kazalaje Blažić.

Dio lubenica iz Hrvatske i ove će godine završiti u izvozu. No ni to neće biti spas za proizvođače. Lani je Hrvatska izvezla 3500 tona lubenica u Sloveniju, Njemačku i Češku, a uvezli smo 15.000 tona lubenica iz Grčke, Italije i Španjolske.

- Susrećemo se s vrlo jakom mediteranskom konkurencijom  proizvođača lubenica i lokalnim potrošnjama i zbog toga postižemo vrlo niske cijene u prodaji, rekao je Hrvoje Radić, predstavnik tvrtke za otkup, distribuciju i preradu voća i povrća.

Uvoz zbog koronavirusa nije pao, već je rastao. U Poljoprivrednoj komori upozoravaju da, osim proizvođača lubenica, probleme imaju i drugi povrćari.

Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredna komore kazao je da država može utjecati na to da pozove na razgovor.

- Vlada ima pravo pozvati velike otkupljivače i trgovačke lance na konstuktivan razgovor, dodaje.

U doba ograničenog kretanja zaklinjali smo se da je domaća proizvodnja naša budućnost. Mnogi proizvođači sada su u beizlaznoj situaciji: prodati po cijeni nižoj od troškova proizvodnje ili baciti.