Oregon tužio američku vladu zbog pritvaranja prosvjednika

Tužiteljica američke savezne države Oregon podigla je optužnicu protiv federalne vlade zbog nezakonitog pritvaranja prosvjednika, prenosi BBC.

Noćni prosvjedi protiv policijske brutalnosti održavaju se u Portlandu, najvećem gradu u Oregonu, od policijskog ubojstva Georgea Floyda u svibnju ove godine.

Federalna policija u neoznačenim vozilima ovaj je tjedan nasilno uhitila prosvjednike i pritvorila ih bez opravdanja, piše BBC.

Federalna vlada tvrdi da pokušava vratiti javni red u grad, a policija koja je na teren izašla po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa pritom je koristila suzavac i gumene metke.

Ministar državne sigurnosti Chad Wolf ranije je prosvjednike nazvao nasilnom ruljom.

Oni su kasno u subotu uklonili ogradu koja je postavljana oko sudnice, nekoliko sati nakon što je postavljena. Ured državnog tužitelja u Oregonu na Twitteru je objavio da je ograda postavljena radi deeskalacije tenzija između prosvjednika i snaga sigurnosti, pa zatražila građane da ju ne diraju.

Taktikom zastrašivanja protiv prosvjedima

Oregonska tužiteljica Ellen Rosenblum zatražila je zabranu pristupa agentima federalnih sigurnosnih agencija.

- Ove taktike moraju stati, priopćila je Rosenblum i dodala kako one ne samo da sprječavaju ljude da uživaju svoja prava iz Prvog amandmana o mirnom prosvjedu, nego i stvaraju nestabilnu situaciju na našim ulicama. 

Zaključila je kako je federalna vlada izabrala Portland da iskoristi svoje taktike zastrašivanja kako bi zaustavila prosvjede građana protiv policijske brutalnosti i zaustavila podršku pokretu Black Lives Matter.

U tužbi stoji kako su prosvjednici s razlogom u strahu da će biti pokupljeni i gurnuti u neoznačene kombije možda od federalnih snaga, možda od pojedinaca koji se protive prosvjedima.

U javnost je izašla videosnimka prosvjednika Marka Pettibonea koji je opisao kako je 15. srpnja gurnut u vozilo u kojem su sjedili naoružani ljudi u zaštitnoj opremi, prenosi BBC.

Pettibone tvrdi da je potom odveden u ćeliju u federalnu sudnicu u kojoj su mu pročitana prava, a nakon što je odbio odgovarati na pitanja pušten je bez dosjea ili zapisa o uhićenju.

I guvernerka Oregona Kate Brown je ranije ovaj tjedan optužila federalne agente za besramnu zloupotrebu moći.