Bogat politički tjedan

Tjedan pred nama politički je uzbudljiv. Iako su imena članova nove vlade neslužbeno već poznata, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak će ih i službeno predstaviti i članovima svoje stranke, a razgovarat će se i o dnevnom redu rada Hrvatskog sabora i osnivanju kluba HDZ-a u Saboru.

U utorak će se održati i posljednja sjednica Vlade u ovom sastavu kada se očekuje usvajanje određenih odluka koje Vlada treba donijeti do kraja mandata.

Dok Vlada u ovom sastavu posao privodi kraju, u Hrvatskom saboru naveliko traju pripreme za tjedan u kojem će se konstituirati deseti saziv od neovisnosti te potvrditi 15. hrvatska vlada.

U srijedu se održava konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora na kojoj se uz predsjednika Sabora i zastupnike, očekuje i predsjednik Vlade te Vrhovnog i Ustavnog suda. Na galeriji će biti 54 zastupnika, u klupama 89, a u salonu osam. Za predsjednika Hrvatskog sabora po drugi put je izabran Gordan Jandroković.

Iz Ureda predsjednika Republike rečeno je da predsjednik Zoran Milanović neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora.

U četvrtak bi nova Vlada trebala biti potvrđena u Hrvatskom saboru. Kao što je poznato, imat će 16 umjesto dosadašnjih 20 ministarstava, a iz Vlade bi trebalo otići šest ministara i ući tri nova.

U petak bi se vjerojatno trebala održati prva sjednica nove Vlade, a u saborsku je proceduru upućen u prvo čitanje prijedlog o obnovi grada Zagreba.