U Hrvatskoj je 553.000 turista, najviše u Istri

U Hrvatskoj se trenutačno odmara više od 563 tisuće turista, od kojih je 467 tisuća stranih. Najviše je gostiju u Istri - 153 tisuće, na Kvarneru - 122 tisuće, a više od 100 tisuća turista ima još samo Zadarska županija. Polako raste broj turista i u ostatku Dalmacije, Splitsko-dalmatinska županija ima 90 tisuća turista, Šibensko-kninska 42 tisuće, a Dubrovačko-neretvanska 25 tisuća. Mjesta u kojima trenutačno boravi najviše turista jesu: Vir, Rovinj, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Poreč i Crikvenica.

Godišnje odmore u Rovinju najviše provode Nijemci, Austrijanci i Talijani. U gradu dnevno boravi više od 20.000 turista.

- Oni izabiru pretežno kamp smještajne kapacitete zato što tu na najbolji način mogu ostvariti socijalnu distanciranost. Borave na otvorenom i nekako se osjećaju najsigurnije, kazala je Odette Sapač, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja.

Polako se popunjavaju i dubrovačke ulice. Dolaze Britanci, vjerni i tradicionalno najbrojniji dubrovački gosti. Iako je broj dolazaka manji nego lani, grad je s dolaskom turista ipak živnuo. Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostiteljai turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije kazala je "da potrošnja još  nije zadovoljavajuća u kontekstu rentabilnosti".

- Što se tiče komentara da je Dubrovnik jako daleko, mislim da je vrijedan svakog kilometra i da tu posebnost koju on ima, sigurno je na svačijoj listi za posjetiti, dodaje Farčić.

Elka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika, napominje da je ovoga vikenda 45% bilo više direktnih linija prema Dubrovniku i da se to odrazilo na ukupan broj gostiju.

- Očekuje se daljnje povećanje broja gostiju, svih vikenda koji su pred nama, istaknula je zamjenica Tepšić.

Dubrovnik će do kraja mjeseca biti povezan s 51 destinacijom, a trenutačno je u gradu otvoreno 25 od ukupno 50 hotela. Hoće li ih biti još, ovisi upravo o broju gostiju.