Veledrogerije traže milijardu odmah, traži se rješenje

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak predstavnika Vlade i veledrogerija koje su zaprijetile da će, zbog duga većeg od 4 milijarde 200 milijuna kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Medika već danas nije isporučila neke lijekove za 20 bolnica diljem Hrvatske. Prijeti i nestašica opreme. Veledrogerije traže milijardu kuna odmah i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema.

- Dali smo mu neke prijedloge da zajedno oformimo radnu grupu koja bi radila po najavi ministra Marića na financijskoj održivosti  sustava, što je na neki način prihvaćeno, kazao je Jasminko Herceg. Dodao je da su informirali i ministra Beroša da se ne radi ni o kakvim blokadama bolnica s lijekovima.

- Jednostavno se dogodila nestašica. Ono što Vam ja mogu reći uime Medike, mi smo danas većinu lijekova koje imamo raspodijeli prema bolnicama, a neke bolnice danas lijekove neće dobiti, kazao je. Herceg je naglasio da rade sve što je u njihovoj moći, ali trenutačno nema lijekova za te bolnice. Istaknuo je da je milijarda kuna neophodna da se može preživjeti ljeto.

- Ono što bi Vlada trebala hitno napraviti, jest osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da nam za tu drugu milijardu kuna izdaju mjenicu s rokom do 15. studenog. Međutim, ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas, naglasio je Herceg.

- Mi ne bježimo od obveza, ova nova Vlada u budućnosti će raditi na sustavnom rješavanju svih problema i na reformi zdravstva. Tako da možemo poručiti svim hrvatskim pacijentima da budu mirni i staloženi. Bit će dovoljno lijekova za sve, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.
Beroš: Naći ćemo financijska sredstva za veledrogerije

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u ponedjeljak da će u srijedu imati nastavak razgovora s predstavnicima veledrogerija oko nagomilanih dugova te da će sigurno naći određena financijska sredstva kako bi veledrogerije prebrodile krizu. To su problemi koji su gomilani desetljećima, a sada su došli na naplatu, rekao je Beroš novinarima nakon konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Poručio je da će napraviti sve da ne dođe do nedostatka lijekova.

Beroš je naglasio kako ne bježi od rješavanja toga pitanja te će on osobno, Vlada i Ministarstvo financija napraviti određeni iskorak da bi riješili problem, međutim, najvažnije je utemeljiti "dobru priču za nadalje".Još kao pomoćnik ministra zdravstva sudjelovao je u prethodnim razgovorima koji su se odvijali sukcesivno svakih šest mjeseci pa smatra da to nije dobro.
 
- Moramo utemeljiti, pogotovo zbog građana i bolesnika, priču koja će biti znanstveno i klinički utemeljena i financijski održiva. O tome razgovaramo u Ministarstvu zdravstva, uključujući i sve druge sudionike i participante tog procesa, i siguran sam da ćemo naći adekvatno rješenje", uvjerava Beroš.
Upitan koje su bolnice u najvećim problemima, odgovorio je kako nije dobio nikakve informacije od bolnica da su u problemima.

Kutlić: Očekujemo koordinirani rad ministarstva zdravstva i financija

- Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju, istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić.

- Očekujemo da će se koordiniranim radom tih dvaju ministarstava iznaći rješenje, rekao je Kutlić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Dodao je da su s Marićem stoga dogovorili sastanak u srijedu.

Ministar financija Zdravko Marić danas je  ispred Banskih dvora kazao da će se razgovarati s veledrogerijama i vidjeti kako će se problem riješiti. Naglasio je da ne želi govoriti ništa prije sastanka. Marić je kazao da on neće biti na današnjem sastanku, ali će se pridružiti pregovorima tijekom tjedna.

- U financijskom smislu sustav kao takav nije održiv. Dugovi su se gomilali, obveze također. Ništa nije nastalo preko noći. Razgovarat ćemo. Nekoliko smo puta plaćali određene obveze kako bismo smanjili rokove plaćanja i općenito popravili uvjete. Je li to bilo konačno rješenje? Očito nije i o tome treba razgovarati i vidjeti što se može u danim okolnostima napraviti , dodao je Marić.
Veledrogerije su zaprijetile da će, zbog duga većeg od 4,2 milijarde kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Problem koji se vuče godinama, a sada je još izraženiji zbog krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.