Murterska sezona jača od pandemije

Među turističkim prvacima ove je sezone Murter. S ostvarenih 65 posto lanjskog broja noćenja i 60 posto ukupnih dolazaka uvjerljivo je najomiljenije odredište u Šibensko-kninskoj županiji. Turistički djelatnici ne kriju zadovoljstvo, no ipak žale jer su u karanteni zaustavljena ulaganja u nove hotelske kapacitete.

- Turistički promet bolji od očekivanog

Ni bura nije otjerala kupače sa žala jedne od najljepših murterskih plaža - Slanice. Tko Murter jednom osvoji taj nikad ga ne zaboravi, govori Milan, turist iz Slovenije Ova isprva potpuno neizvjesna sezona ovdje je nadmašila sva očekivanja. Iznajmljivačica Sanja Filipi Bašić kaže kako imaju rezervirano sve do polovice rujna. Ali to nije slučajnost, trde Murterani.

- Kroz samu koronu mi smo ulagali u plaže, u pješačke staze, biciklističke staze - dočekali smo sezonu u potpunosti spremni, objašnjava Mateja Bašić iz murterske Turističke zajednice. No spreman sezonu nije dočekao hotel - Colentum. Naime, odgodi njegva uređenja, kaže investitor Franc Jager - kumovala je kriza uzrokovana koronavirusom. Nije se radilo dva mjeseca, a za Murter je jedan hotel s 200 ležajeva jako bitan, smatra načelnik Toni Turčinov.

Na Murteru ima i nešto manjih hotela i više od toga ne bi trebalo graditi, jer održivost i očuvanje okoliša moraju biti na prvome mjestu. Upravo su to glavni razlozi dolaska na ovaj otok, govore gosti - "Manje gužve i gostoljubivost". A biti na sigurnoj udaljenosti - ove je sezone prioritet, pa su vlasnici kuća na 4 kotača najbrojniji gosti turističkog naselja u Jezerima. 

Već je lipanjska statistika pokazala - epidemija nije odvratila goste od Murtera. No srpanj je sve iznenadio. Umjesto očekivane trećine lanjskog prometa, ostvareno je dvostruko više. A vrhunac sezone tek je počeo!