Meggle definitivno odlazi, Vlada obećala pomoć

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak ministrice Marije Vučković sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i predstavnicima mljekarske industrije iz tvrtke Meggle iz Osijeka, koja je najavila prekid proizvodnje u Hrvatskoj. Otkaz će dobiti oko 160 zaposlenih, a u velikim je problemima i više od 280 kooperanata te mljekare.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka s predstavnicima mljekarske industrije kazala je da je Meggle donio svoju poslovnu odluku i da ta odluka nije promijenjena. Istaknula je da se s mljekarima razgovarao i o kooperantima tvrtke Meggle.

- Kooperanti nisu ugroženi, imamo jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti ako do ovog scenarija dođe. Isto tako tvrtka Meggle nastavlja suradnji sa svojim kooperantima do 31. prosinca, kazala je ministrica Vučković.

Ministrica Vučković rekla je da će Vlada učiniti sve da proizvodnja i radna mjesta se održe.

- Sve daljnje razgovore vodimo. Jučer sam upoznao i premijera s ovim problemom i premijer Plenković je obećao i rekao da će sudjelovati u rješavanju ovog problema zajedno s našim ministarstvom i Vladom i zajedno s Upravom Meggle, dodao je Anušić.

- Mi smo započeli s procesom koji smo najavili. To je pokušati spasiti prvenstveno radna mjesta, a i proizvodnju odnosno preradu mlijeka u mliječnoj industriji Meggle u Osijeku. Ovo su prvi razgovori, započeli smo na vrijeme i nadam se da ćemo imati konkretne rezultate već nakon ovog prvog sastanka. Ministrica je ovdje i naravno Ministarstvo poljoprivrede. Razgovori se nastavljaju dalje, mi razgovaramo na jako puno strana i s jako puno sudionika o svemu ovome što treba završiti kao uspješna priča, kazao je danas prije sastanka župan Ivan Anušić.
Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine o čemu su u četvrtak  informirani svoje zaposlenike. Bez plasmana ostaju i dobavljači među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava. Sve se objašnjava procesom "optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima".

Odluka o gašenju proizvodnje u Osijeku, stoji u objavi za javnost te tvrtke, donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize. Time će se ugasiti 160 radnih mjesta, a zaposlenici će dobiti otkaz.

Meggle spreman za razgovore o prodaji tvornice
- Žao nam je što smo morali takvu odluku donijeti ali u poslu postoji "emocio i racio", racionalne odluke su već ranije u najvama bile izrečene a to su niz kriza poput aflatoksina, Agrokora i sad zadnje koronakrize, kazao je Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska. Korona kriza, kaže Vučak, ubrzala je odluku o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj i prodaji tvornice i Meggle je spreman za razgovore o prodaji tvornice.
Rješavanje sudbine slavonskog mljekarstva bit će test za novu Vladu koja za rujan priprema akcijski plan unapređenja proizvodnje i prerade mlijeka u Hrvatskoj.