Konferencija "Utjecaj koronakrize na izvoz i ulaganja"

O "Utjecaju koronakrize na izvoz i ulaganja" razgovaraju predstavnici hrvatske industrije, institucija, financijskog, transportnog i logističkog sektora, kao i predstavnici europskih institucija i nadležnih tijela. Raspravlja se o investicijama, razvoju gospodarstva i izvozu u svjetlu nadolazeće gospodarske krize i neizvjesnosti uzrokovane pandemijom koja će, prema procjenama, biti teža od svih dosadašnjih kriza.

Okupili su se ključni predstavnici hrvatske industrije, institucija, financijskog, transportnog i logističkog sektora, kao i predstavnici europskih institucija i nadležnih tijela.

- Vrijednost ovakvih konferencija je da otvore pitanja koja su postavljena svima nama u ovo neizvjesno vrijeme koronakrize. Radi se o izvozu, investicijama u RH koje će zbog ovoga malo stati, Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega i potpredsjednik Udruge gradova.

Pojasnio je da su gradovi kao javna tijela pokazali kao jedan od većih investitora kroz europski projekt. Lani je bilo, naveo je podatak, više od milijardu kuna investicija samo gradova. To smatra dobrim za razvoj domaće industrije i kao pripreme za izvozne materijale.

Na hrvatski izvoz i gospodarstvo se osvrnuo i ekonomist Ljubo Jurčić, rekao je da je izvoz vodilja svakog gospodarstva, pogotovo kod malih zemalja, a nažalost u RH izvoz imam najmanji udio u BDP-u od svih sličnih zemalja. Naveo je podatak da bi udio izvoza u BDP-u trebao biti oko 60%, kod nas je ispod 30%.

- Ako bilo koja Vlada radi program razvoja, oporavka, izlaska iz krize, onda izlaz ide kroz izvoz. Izvoz je mjera konkurentnosti, a i politika kojom se razvija ostalo gospodarstvo, rekao je.

Na situaciju oko koronakrize, rekao je da je Hrvatska među najmanje uključenim zemljama, a ima velike potencijale. Smatra da se treba fokusirati ne na izvoz gotovih proizvoda, već u izvoz pojedinih dijelova.

- U ovome trenutku je vrlo važno stvarati optimizam koji postiže razvoj, inovacije i konkurentnost, to vodi ka uspjehu. Hrvatska više nema vremena čekati, imamo sve atribute koji nam daju bolju poziciju, rekao je Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix.

- Hrvatska poljoprivreda ima štošta za ponuditi na domaćem i europskom i tržištu, ali nažalost još nije dovoljno konkurentna, ovaj novac doista trebamo kako bi ulagali u preciznu poljoprivredu, inovacije i tehnologiju, rekla je Marijana Petir.