Kamo ćemo s krumpirom najesen?

Na temelju prvih pokazatelja, godina će biti iznadprosječna, i prema količini i prema kvaliteti krumpira. No ono s čime se bore međimurski proizvođači krumpira jest uvoz koji narušava cijenu te potražnju za domaćim proizvodom. S obzirom na pad u turizmu, u padu je i tržište na obali pa se s razlogom pitaju što će s krumpirom najesen.

- Berba mladoga krumpira u punom je zamahu i, prema prvim pokazateljima, međimurski "kalamper" bit će iznadprosječne kvalitete, kaže predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić. Dodaje da je krumpira ove godine do 15 posto više.

Hoće li optimalna biti jesen, kad se očekuje vrhunac berbe - tek treba vidjeti, no činjenica je da su povoljni klimatski uvjeti i na vrijeme provedene agrotehničke mjere dali rezultate. Ipak bez kontinuiranih ulaganja teško je opstati na tržištu i biti konkurentan.

Zna to obitelj Dodlek iz Belice koja je 50 godina u ovom poslu. Trenutačno, zajedno s kooperantima, prikupljaju dokumentaciju za gradnju skladišta s rashladnim sustavom.

- Krumpir se čuva se na +4 do +5 stupnjeva, ne koriste se nikakva sredstva za zaprašivanje protiv klijanja i mlada tehnološki zrela roba je i tokom cijele zime i proljeća uvijek iste konzistencije, kaže Marijan Dodlek.

No kriza izazvana koronavirusom nije zaobišla ni međimurske proizvođače. Upola manji broj turista znači i jednako toliko manju potražnju za krumpirom.

- Osjetili smo deficit prodaje. Svaka godina je posebni izazov, naši proizvođači su vrlo pedantni, slušaju struku, drže se tehnologije  proizvodnje, objašnjava direktorica tvrtke AGROL Dijana Lovrenčić.

Sve to da bi kupcima ponudili domaći proizvod najveće kvalitete.