Osigurana opskrba bolnica lijekovima, ali samo do kraja ljeta

Kratkoročno je riješen problem dugova u zdravstvu zbog kojeg su veledrogerije zaprijetile prekidom isporuke lijekova bolnicama. Na sastanku ministara Beroša i Marića s predstavnicima veledrogerija dogovoreno je da će im do kraja mjeseca iz riznice HZZO-a biti uplaćeno 500 milijuna kuna, polovina iznosa koji su tražili prije dva dana. Time je osigurana opskrba bolnica lijekovima i zaštitnom opremom, ali samo do kraja ljeta.

- Dogovor je da ćemo mi  pronaći određeni iznos financijskih sredstava i dotirati do kraja mjeseca u idućih devet dana iz riznice zdravstvenog osiguranja, ono što ionako na određeni način uplaćujemo, i ministarstvo zdravstva, kako je to i dosad bila praksa, i naći način kako da se ta sredstva transferiraju prema bolnicama, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Diana Percač iz Koordinacije veledrogerija kazala je da je kratkoročno dogovorena uplata od 500 milijuna kuna. - To će nam omogućiti da platimo lijekove koje trenutačno nemamo i osigurati njihovu isporuku do  jeseni, dodala je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je jasno da današnjim sastankom razgovori nisu završili. U jesen ponovno sjedaju za stol. Bit će oformljena radna skupina koja bi trebala pronaći dugoročno rješenje za vraćanje 4 milijarde i 200 milijuna kuna duga veledrogerijama.