Predsjednik razgovarao s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, a oni su mu kao najveći aktualni problem istaknuli smanjivanje plaća zaposlenika predškolskih ustanova, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

U priopćenju stoji da su se predstavnici Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju odlučili obratiti predsjedniku Republike jer, kako su rekli na sastanku, druge institucije nemaju interesa za probleme zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Kao najveći aktualni problem istaknuli su smanjivanje plaća zaposlenika predškolskih ustanova zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, pri čemu su plaće u nekim gradovima i općinama smanjene i do 40 posto.

Usto, upozorili su da se ne poštuje članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je propisan način utvrđivanja i obračuna plaća zaposlenika dječjih vrtića u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ili Republike Hrvatske.

Predstavnici sindikata također su upozorili na problem različite ekonomske cijene dječjih vrtića što dovodi djecu u neravnopravan položaj pa temeljna ustavna vrijednost, pravo djece na obrazovanje, često u praksi nije provediva.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica sindikata Božena Strugar, županijska povjerenica sindikata za Grad Zagreb Dubravka Matić i pravnik sindikata Slaven Vukašinec.