Požar kod Posedarja pod nadzorom

Požar koji je rano poslijepodne buknuo na području Posedarja, u čijem je gašenju prvi put ove sezone u Zadarskoj županiji sudjelovao protupožarni zrakoplov, stavljen je pod nadzor, potvrdio je zapovjednik zadarske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Željko Šoša.

- Vatra je planula na smetlištu i vrlo brzo, nošena vjetrom, proširila se na hrastovu šumu. Požar su gasili vatrogasci s četiri vozila DVD-a Posedarje i JVP-a Zadar te kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske, rekao je Željko Šoša.

Zračne snage prvi su put su u srijedu u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bile angažirane u Zadarskoj županiji.

Prema riječima zapovjednika Šoše, od svibnja do sredine srpnja na zadarskom je području bilo više od stotinu intervencija vatrogasnih snaga u požarima na otvorenome.

Iz MORH-a je popodne u priooćenju o angažmanu kanadera u gašenju požara u Posedarju,  istaknuto da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do jučer zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju deset požara (pet u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Šibensko-kninskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Ukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 70 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 2300 tona vode.

U izviđanju područja koja su procijenjena kao visokorizična za požare tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran pet puta.

Zračne snage gase novi požar kod Perkovića

Nakon gašenja požara kod Posedarja, zračne snage angažirane na požarištu kod Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji.

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u srijedu, 22. srpnja  2020. godine na požarište Mravnica-Perković u Šibensko-kninskoj  županiji. 

Prethodno je jedan Canadair sudjelovao u gašenju požara kod Posedarja u Zadarskoj županiji.

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja - 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske.