Norveška: Komemoracija povodom 9. godišnjice terorističkog napada

U Norveškoj je održana komemoracija u spomen na devetu obljetnicu terorističkog napada desničarskog ekstremista u kojemu je ubijeno 77 ljudi u Oslu i na otoku Utoyi, obećavši da će se boriti protiv netolerancije.

- Ponavljamo riječi 'nikad više' kako bismo se podsjetili svoga obećanja: Da ćemo se svaki dan boriti za vrijednosti koje teroristi žele napasti, rekla je premijerka Erna Solberg u vladinoj četvrti u Oslu.

U kolovozu 2012. godine, desničarski ekstremist Andres Behring Breivik osuđen je na 21 godinu zatvora za bombaški napad, kao i pucnjavu 22. srpnja 2011. u Oslu i u kampu mladih laburista na otoku blizu glavnog grada. Napadi su proglašeni najgorim činom nasilja u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata.

Ina Larvik, čelnica mladih laburista, rekla je da "mržnja uzima živote. No znamo da je najbolji protuotrov za mržnju ljubav, nada i zajedništvo."

Larvik je ustrijeljena četiri puta tijekom napada u kampu mladih na otoku Utoyi, gdje je Brevik ubio 69 ljudi, uglavnom mladih, u svome ubilačkom pohodu. Osam drugih je ubijeno autobombom koju je Brevik postavio u vladinoj četvrti u Oslu.

Solberg i drugi govornici također su spomenuli prošlogodišnji napad na džamiju blizu Osla.

Norvežanin Philip Manshaus nedavno je osuđen zbog pucnjave u džamiji 10. kolovoza i zbog ubojstva posvojene polusestre kratko prije napada.

Zbog koronavirusa broj posjetitelja je bio ograničen, a ceremonija skromna. Među gostima su bili čelnik Laburističke stranke Jonas Gahr Store i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, premijer za vrijeme napada. Odvojena ceremonija trebala bi se kasnije održati na Utoyi.