Raspad suradnje rezultirao prvim ženskim klubom u Saboru

Već na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora u srijedu došlo je do razilaženja jedne predizborne koalicije jer je zastupnik Dario Zurovec iz Fokusa odbio ići u zajednički klub s kolegicama iz Stranke s imenom i prezimenom i stranke Pametno, no, one su do kluba došle uz pomoć GLAS-a.

- VIDEO: Zastupnici najavili žestoke bitke

- Sabor raspravlja o ustrojstvu Vlade i broju ministarstava
- Zastupnici prisegnuli, Jandroković drugi put predsjednik Sabora

Premda se očekivalo da će Dario Zurovec oformiti zastupnički klub s predizbornim partnericama Dalijom Orešković i Marijanom Puljak on je to odbio jer, kako je kazao novinarima, ne želi biti pripadnik nijednog saborskog kluba. Želim i dalje biti u oporbi i nastavit ću se i dalje zalagati za vrijednosti i obećanja koje sam dao poput zahtjeva za smanjenjem poreza, kazao je Zurovec.

- Dario Zurovec objavio čiji je igrač

Orešković i Puljak su tako ostale bez kluba koji u Saboru omogućuje šire područje djelovanja, ali im se potom pridružila čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je jedina iz te stranke ušla u Sabor, a kazala nam je da je imala ponude iz nekoliko klubova, pa i iz SDP-a. 

- Prvi je to ženski klub u Saboru. Želimo naglasiti važnost žena u politici, kazala je Anka Mrak Taritaš. Dodala je kako su spremne odgovorno, pametno, jasno i glasno raditi u Saboru. Njihova vrata su, naglasila je - otvorena svima onima iz liberalnih stranaka koji osjete da im je kod njih mjesto.
Predsjednica tog kluba tri centrističke stranke bit će Marijana Puljak koja je novinarima popodne kratko poručila: "Formirali smo klub s GLAS-om. Fokus je dobrodošao, može se pridružiti i kasnije".

Zurovca navodno pokušao vrbovati HDZ

Inače, kako se neslužbeno doznaje, predizborni trojac razišao se zbog tri jaka ega i međusobnih razlika. Može se čuti da je Zurovca, gradonačelnika Svete Nedelje, navodno pokušao vrbovati HDZ, jer je on i ranije bio u toj stranci. U HDZ je ušao s 18 godina, a tu je stranku je napustio 2015. godine u vrijeme Tomislava Karamarka.