Zadar na gotovo 70 posto turističkog maksimuma

Približavamo se vrhuncu turističke sezone, koju ove godine ocjenjujemo po tome koliko se koja županija uspjela približiti prošlogodišnjim rezultatima. Nakon Istarske i Primorsko-goranske, prema tim pokazateljima na trećem je mjestu Zadarska županija, koja je do sada ostvarila gotovo 70 posto lanjskog prometa.

Anđa Pavlović
, medicinska sestra iz Austrije nakon mjeseci rada sa zaraženima koronavirusom zaslužila je desetak dana odmora. Odlučila se za hotel u Zadru. Kaže kako su svi njezini kolege odmor odlučili provesti u Hrvatskoj.

Ipak, Nizozemska je od jučer zbog broja novozaraženih Hrvatsku stavila na takozvanu narančastu listu. Zorana Korčelana iz Nizozemske vijest je zatekla na ljetovanju u Zadru. I kad se vrati u Nizozemsku, morat će u samoizolaciju 14 dana.

Prvi čovjek turističke zajednice Kristijan Staničić tumači ovu preporuku nizozemskih vlasti. Prošli smo tjedan imali rast broja zaraženih i na temelju tog rasta Hrvatska je stavljena na narančastu listu, ali vjerujem da će se ta situacija promijeniti. Liste se modificijraju svakih 14 dana, kaže.

Božinović: Epidemiološka slika je u priobalju mnogo bolja

- Velika većina gostiju dolazi u priobalni dio Hrvatske, u županije koje su uz more gdje je epidemiološka situacija daleko bolja nego u sjevernim županijama, kaže ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U Zadarskoj županiji turistički pokazatelji i dalje rastu - treća je po broju gostiju. I grad Zadar zadovoljan je dosad ostvarenim, s obzirom na ono što se očekivalo. Prema riječima direktora TZ-a Marija Paleke, Zadar je na 43 posto ostvarenog u odnosu na prošlu godinu.

Uz Nijemce, u ovom razdoblju očekuje se i intenzivniji promet s tržišta Velike Britanije te Skandinavije što je posebice važno za odredišta u srednjoj i južnoj Dalmaciji.