Predsjednik HGK ne misli da nas čeka loša jesen

Nedostatak likvidnosti jedan je od problema koji će se dogoditi na jesen,  bitno  je imati stabilnu Vladu koja ima kontinuitet, rekao je jutros u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ne slaže se s pojedinim analitičarima koji prognoziraju lošu jesen. Dodao je da je sretan s rezultatima u turizmu s obzirom na novonastale okolnosti.

- Da nam je netko rekao u ožujku ili travnju da ćemo biti na 40%, mislim da bismo svi rekli da je to super. Ne treba zaboraviti da smo se svi složili da ovu godinu treba preživjeti. Tko god očekuje da će ove godine imati nekakvu dobit ili bilo što u tom smislu, mislim da se grdno vara, kaže.

Ohrabrujućima smatra vijesti koje su došle iz Bruxellesa i kaže da su tome doprinijeli Vlada i njezin predsjednik.

Podsjetimo, u Bruxellesu je na samitu čelnika Euopske unije postignut dogovor o novom višegodišnjem proračunu i planu za oporavak gospodarstva prema kojemu je Hrvatskoj na raspolaganju oko 22 milijarde eura.

- Te 22 milijarde su dobrim dijelom nepovratna sredstva, 70% nepovratna, a 30% su pozajmice s vrlo povoljnim kamatama, gotovo 0%, zadovoljan je Burilović.

Ističe da treba pomagati sektorima koji su strateški važni za Hrvatsku.

- Ali mora se biti svjestan da će se u svakoj krizi, pa tako i u ovoj, neke tvrtke ugasiti, ali i otvarat će se nove, kaže.

Damir Zorić, v.d. glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca rekao je da je jako dobro što se brzo odvijaju stvari te da "nema natezanja" oko konstituiranja i sastavljanja saborske većine. Naglasio je da je dobro što je Vlada stabilna, smatra da može dobro raditi svoj posao.

Dodao je i da ga je malo zasmetalo što se u javnosti stvorila euforija oko dobivanja novca iz Europe, jer za taj novac, kaže, treba ispunjavati određene uvjete.

- Europski parlament još treba reći svoje, iako mislim da će to biti pozitivno. Neke segmenta tih odluka trebaju nacionalne države potvrditi. Može tu biti još nekih zatezanja, iako ne vjerujem da će ovaj paket koji je određen za Hrvatsku doći u pitanje, dodao je Zorić.

Naglasio je da Hrvatska treba voditi kohezijsku politiku unutar sebe same.

- Imamo Slavoniju koja je devastirana, područja oko Banovine i Like zaostaju u svakom pogledu i tu treba investirati mnogo više, kazao je.

V.d. glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca rekao je da od Vlade očekuje - projekte.

- Novaca ima i sada, ali nitko ne nudi odgovarajuće projekte, smatra.

Naglašava i da projekti trebaju biti u investicijama, a nikako u krpanju rupa.

- Vlada bi trebala imati instrumente s kojima će krpati rupe kojih će biti, ali ne iz ovih sredstava, poručio je.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel naglasio je da Vlada treba nastaviti u pravcu očuvanja postojećih radnih mjesta.

- Spašavanje koliko je god to moguće sektora koji su najugroženiji, a to su turistički i prometni sektor, dodao je.

Istaknuo je da je dobro da proizvodnja nije prestajala u situaciji u kojoj je Hrvatska našla u vrijeme epidemije koronavirusom. Kazao je da su u pojedinim prehrambenim industrijama radnici radili i više nego što su radili prije koronakrize.

- U proizvodnji i graditeljstvu nismo imali nekih većih posljedica kroz to cijelo razdoblje, dodao je Novosel.

Naglasio je da je vrlo važno sačuvati radna mjesta te da se gospodarski oporavak očekuje već iduće godine.

- Tog gospodarskog oporavka neće biti bez kvalitetnih radnika koje moramo zadržati u zemlji. Ne može biti ekonomskog oporavka bez socijalnog oporavka, te treba pripremiti mjere kako vratiti naše radnike koji su otišli iz Hrvatske. Treba štititi domaću proizvodnju, poručio je.

Što se tiče gospodarskog oporavka Burilović je kazao da smatra da bi se do 2022. mogli vratiti na razinu 2019. godine. Naglasio da vjeruje da će Hrvatska dobro iskoristiti sredstva koja je dobila iz Europe.

Novosel je rekao da vjeruje da će se uspostaviti dobar socijalni dijalog sindikata i Vlade, dok je Zorić naglasio da se ništa dramatično ne događa u HUP-u te da će izborni proces brzo završiti.