U NZJZ "Dr. Andrija Štampar" stigao uređaj koji ubrzava testiranje na COVID-19

Od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" svojom predanošću i radom kontinuirano pridonose suzbijanju epidemije u Zagrebu.

U radu bi im trebao pomoći i visokoprotočni uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa (Nextractor NX-48S), čime će se udvostručiti dosadašnji kapaciteti testiranja u Zavodu.

- To je uređaj koji će nam jako pomoći, zamjenjuje puno ruku i može izolirati nukleinsku kiselinu u 22 minute iz čak 48 uzoraka, objasnila je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" Jasmina Vraneš iz Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar". 

Sve što se do sada radilo ručno, satima, ovaj visokoprotočni uređaj napravit će za 20-ak minuta.

- Znatno je povećan broj uzoraka koji se obrađuju, kaže Vraneš.

Dodala je kako uređaj omogućuje da u dvije smjene obrade 500 uzoraka, a prije su za 300 uzoraka morali raditi u tri smjene i po noći.

- Vrlo je važna automatizacija u kliničkoj mikrobiologiji, te strojne metode su nam dostupne i u Hrvatskoj (...), uskoro će i broj dnevno obrađenih uzoraka biti daleko veći. Testiranja je sve više i sve su jeftinija, rekla je.

Govorila je o tome kako cijena testova pada kada se sve više i sve brže mogu obraditi uzorci. Uređaj radi, dodala je, izvrsno. Donaciju uređaja omogućio je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.