Pandemija izazvana koronavirusom i dalje se ubrzano širi

Pandemija izazvana koronavirusom i dalje se ubrzano širi pa mnoge zemlje pooštravaju preventivne mjere. U svijetu je broj zaraženih premašio 15 milijuna, a više od polovine ih je u Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi.

Već drugi dan u SAD-u je od posljedica zaraze koronavirusom više od 1100 umrlih. Najteže su pogođene savezne države Teksas, Kalifornija, Florida i Ohio. U redovima za testiranje na COVID-19 čeka se satima.

- Ovdje smo već 9 sati, a neki čekaju i dulje. Svi smo radi ovoga na poslu uzeli slobodne dane, rekla je stanovnica Alamede Verna Castro.

U teksaškom okrugu Hidalgo preminule spremaju u kamione hladnjače, nakon što se broj umrlih od koronavirusa u tjedan dana udvostručio. Predsjednik Trump za jesen je najavio ponovno otvaranje škola i rekao da bi bio spreman poslati svoje dijete na nastavu.

- Više je uzroka rasta broja novozaraženih. Zaraza se proširila među mladim Amerikancima nedugo nakon prosvjeda, koji su vam dobro poznati, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Broj zaraženih u Latinskoj Americi premašio je četiri milijuna, a polovina oboljelih je u Brazilu. Ondje je u posljednja 24 sata zabilježeno najviše do sada - gotovo 68 tisuća novozaraženih.

Nakon još jednog pozitivnog testa na koronavirus brazilski predsjednik Jair Bolsonaro došao je pozdraviti svoje pristaše.

- Predsjednikovi protivnici politizirali su virus. Mislim da je taj virus čak i slabiji od virusa gripe, ali globalni mediji i ljevica iskorištavaju situaciju kako bi uništili naše gospodarstvo, istaknuo je pristaša predsjednika Bolsonaroa Lisette Grandao.

Bolsonaro je na početku umanjivao opasnost od koronavirusa i odbijao preventivne mjere iz gospodarskih razloga.

Porast broja novozaraženih bilježe i europske države. Španjolska ima čak 224 aktivna žarišta, a najveća su u pokrajinama Kataloniji i susjednom Aragonu.

Regionalne vlasti pooštrile su preventivne mjere-u Barceloni je ograničen broj kupača na plažama, a stanovnicima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova.

- Poštovat ću preporuke. Neću nikamo putovati, za  godišnji odmor ostajem kod kuće, poručio je stanovnik Barcelone.

Zbog pandemije izostat će i tradicionalno okupljanje svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima u rujnu. Opća skupština UN-a odlučila je da će šefovi država i vlada umjesto toga poslati videozapise s porukama.