Plenković: U novom sazivu Sabora dosta tankoćutnih zastupnika

Mandatar Andrej Plenković u četvrtak je u stanci rasprave o programu nove Vlade istaknuo kako nije osobno odgovoran što su zastupnici taj program dobili sa zakašnjenjem,  a za novi je saziv Sabora rekao kako je u njemu dosta tankoćutnih zastupnika koji tek trebaju očvrsnuti.

Podsjetimo, mandatar Andrej Plenković u Saboru je predstavio program nove 15. Vlade u kojoj će biti 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava. Nakon rasprave saborskih zastupnika koja traje još od prijepodneva glasat će se o povjerenju novoj Vladi. Nakon potvrde, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti, a prvu sjednicu održat će već sutra. 

Zakuhalo se odmah na početku sjednice i umjesto predstavljanja i rasprave o novoj Vladi, gotovo svi klubovi tražili su stanku od najmanje jedan sat, kako bi proučili njezin program. Nedopustivo je, ustvrdili su, da Vladin program dobiju sat prije. Više: Plenković predstavio program, traje rasprava

- Zadovoljam sam onim što smo predstavili kao program. Da razjasnim ovu tezu kako se program nije poslalo 25 dana ranije. Dakle, uvijek je to tako. Nakon što je Sabor jučer usvojio zakon o smanjenju ministarstava, poslani su materijali Saboru. A sad, je li to dostavljeno u 8 ili 9 nije do mene kao mandatara. Znali su svi kakav je program, nema u njemu nekih iznenađenja u odnosu na kampanju, rekao je Plenković novinarima u Saboru odgovarajući na kritike zastupnika da su program nove Vlade dobili prekasno da bi ga uspjeli proučiti.

Rekao je i kako ga u raspravi nitko od novih zastupnika nije izbacio iz takta, no primijetio je da u novom sazivu ima dosta novih zastupnika koji su dosta tankoćutni te su tražili zaštitu potpredsjednika Sabora, referirajući se na zastupnike koji su ga napali da je prekidao izlaganje Tomislava Tomaševića (Zeleno-lijeva koalicija)  te upozoravali predsjedavajućeg Željka Reinera na povredu poslovnika.

"Očvrsnut će", dodao je.

Fotografiranje nove vlade pričekat će povratak ministra Ivana Malenice, koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Istaknuo je i kako mu je dovoljna potpora 76 zastupnika, te da se neće baviti nagovaranjem i lobiranjem radi veće potpore.

- Nitko u HDZ-u nema mandat ni s kim razgovarati povrh ovih 76 zastupnika osim mene. A ja nisam ni s kim razgovarao, rekao je Plenković te poručio da je dobrodošao svatko tko želi podržati novu Vladu, ali to mora učiniti samoinicijativno, javno i transparentno.

Potvrdio je i da će se ukinuti imunitet članovima Vlade za korupcijska djela, te istaknuo da je to  važna politička poruka, kao jedan od doprinosa borbi protiv korupcije.

Rekao je i da će novac iz Bruxellesa vezan za obnovu Zagreba nakon potresa doći za akontaciju, u vrijednosti 89 milijuna eura, vjerojatno početkom kolovoza, a usvajanje zakona o obnovi Zagreba očekuje u rujnu.

Što se tiče sukoba između HDZ-ova zastupnika Vinka Zulima i Katarine Peović iz Radničke fronte, Plenković je rekao da ne zna detalje, ali  da je to "apsolutno izvan kodeksa našeg ponašanja".