Tisuću vjernika na molitvi u Aja Sofiji

Odjekuje poziv na molitvu iz istanbulske Aje Sofije, jedne od najpoznatijih znamenitosti na svijetu. Oko nje deseci tisuća vjernika čekaju početak molitve petkom, na mjestu koje je od 1934. bilo - muzej.

No taj joj je status početkom mjeseca poništio turski sud. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan osobno stavlja ploču s natpisom da je Aja Sofija sada samo - džamija. 

- Turska Aju Sofiju proglasila džamijom 

Tisuću vjernika u Aji Sofiji, među njima i turski predsjednik Erdogan, ispod velikog mozaika Djevice Marije i Isusa prekrivenog tkaninom, deseci tisuća vjernika oko džamije, na ulicama zapadne obale Bospora gdje je smještena impozantna građevina - slušaju molitvu preko zvučnika.

Usprkos protivljenju mnogih pa i Svjetskog savjeta crkava, međunarodne ekumenske organizacije s 350 članica, koji je pozvao na poništenje  odluke, jer izaziva podjele - imaju samo jedan odgovor predsjednika Erdogana - "To je tursko suvereno pravo!"

Uoči prve molitve pod je prekriven tepihom koji je izabrao Erdogan, a mozaici koji predstavljaju kršćanske simbole prekriveni su zastorima za vrijeme molitve.
Većina cesta je zatvorena, a javni prijevoz ograničen. Vjernicima je na raspolaganju 736 pripadnika zdravstvenog osoblja, 101 ambulantno vozilo i helikopter.

- Čeznuli smo za ovim 86 godina. Čekali smo otvaranje Aje Sofije. Zahvaljujući našem predsjedniku i odluci suda, od danas ćemo molitve petkom održavati u njoj, rekao je Sait Colak.

- Svjedočimo povijesnom danu. Znamenitost koja je 480 godina u našoj zemlji služila kao džamija, a 1934. bila pretvorena u muzej, sada se vraća svojem izvorištu, istaknuo je Serhat Maden.

Bivši muzej, koji stoljećima stoji nad vizurom Istanbula, dugo je bio simbol sekularizma u modernoj turskoj republici. Građevina je služila kao glavna bizantska katedrala sve do osmanske pobjede 1453. godine, a otad kao džamija do 1934. godine, kada ju je utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk prenamijenio u muzej. Aja Sofija jedna je od najpopularnijih turskih atrakcija, a prošle ju je godine posjetilo oko 3,7 milijuna turista.