Kina uzvraća udarac, naredila zatvaranje američkog konzulata u Chengduu

Kina je danas naredila SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu, što je odgovor na američki potez da zatvori kineski konzulat u Houstonu.

Kina je upozorila da će povući taj potez nakon što je dobila rok od 72 sata, do petka, da isprazni svoj konzulat u Houstonu te je pozvala Washington da promisli o svojoj odluci.
Kako danas piše kineski Global Times, i Kina je dala SAD-u 72 sata da isprazni konzulat u jugozapadnom gradu Chengduu.

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao političku provokaciju i pozvalo Washington da odmah povuče odluku.

- Potez SAD-a ozbiljno je narušio međunarodni poredak, osnovne norme međunarodnih odnosa te uvjete kinesko-američke konzularne konvencije. Znatno je naštetio kinesko-američkim odnosima, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

- Kinesko ministarstvo vanjskih poslova informiralo je američko veleposlanstvo u Kini o svojoj odluci da povuče pristanak za uspostavu i djelovanje generalnog američkog konzulata u Chengduu, rečeno je.

State Department i američko veleposlanstvo u Pekingu nisu odmah bili dostupni za komentar.

Odnosi između Washingtona i Pekinga narušeni su znatno ove godine zbog niza razloga, od trgovine i tehnologije do koronavirusa, kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru i njezina odnosa prema Hong Kongu.

U velikom govoru jučer Pompeo je rekao da Washington i njegovi saveznici moraju koristiti "kreativnije i snažnije načine" da pritisnu kinesku Komunističku partiju da promijeni načine postupanja, nazivajući to "misijom našeg vremena".