Ministri obavljaju primopredaju dužnosti

Novoimenovani ministri i dosadašnji ministri dan nakon izglasavanja povjerenja novoj Vladi predaju međusobno dužnosti.

Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i dosadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića održana je putem video linka.

Ministar Malenica rekao je da će se u mandatu ove Vlade nastaviti s provedbom reformskih mjera u području pravosuđa i uprave.

- Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. U oba sustava nužno je napraviti značajne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa. Nastavit ćemo s daljnjom provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti, istaknuo je.

U priopćenju se navodi i kako je najavio da će se usvojiti novi Ovršni zakon te će "voditi beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti novi zakonodavni okvir radi ubrzavanja parničnog postupka uz osnaživanje rasprave na daljinu i propisivanja okvirnih rokova za trajanje parničnog postupka, raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja sudskih postupaka."

- Kao što smo najavili, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika, broj članova predstavničkih tijela smanjiti za petinu, i dalje raditi na depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, urediti sustav plaća, zapošljavanja, nagrađivanja i napredovanja, dodao je zahvalivši Bošnjakoviću na dosadašnjem radu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac preuzela dužnost

Dužnost je preuzela i novoimenovana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Državni tajnik Tomislav Družak ministricu je upoznao sa četverogodišnjim radom Središnjeg državnog ureda za šport, svim ostvarenjima i aktivnostima te zaželio puno uspjeha na novoj dužnosti.

- Kao ministrica turizma i sporta nastavit ću s ulaganjem i brigom za sva područja sporta, od vrhunskog, rekreativnog pa do sporta djece i mladih te osoba s invaliditetom, jer važnost sporta je višestruka. S jedne strane, naši sportaši oduvijek su bili jedni od najboljih promotora naše domovine i primjer i uzor svim mladim naraštajima, dok je s druge strane bavljenje sportom, odnosno tjelesna aktivnost svakog pojedinca, izuzetno bitna za poboljšanje kvalitete života općenito, kazala je prilikom preuzimanja nove dužnosti ministrica Brnjac. Donošenjem novog Zakona o sportu nastavit će se sustavna briga i ulaganje u sport i to će biti jedan od mojih prioriteta, dodala je.

Istaknula je i kako će se nastaviti briga o vrhunskim sportašima kroz mjere dual-karijere, osiguravanje državne stipendije i mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te nastaviti ulaganje u sportsku infrastrukturu.

Mario Banožić preuzeo dužnost ministra obrane RH

Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i ukazanu čast, poruka je ministra obrane Banožića. Novoimenovanog ministra Banožića državni tajnik Tomislav Ivić upoznao je s aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane te mu zaželio uspjeh na novoj dužnosti.

Banožić je zahvalio bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku te državnom tajniku Iviću. Podsjetio je kako su Hrvatska vojska i hrvatski branitelji predvođeni prvim ministrom Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Također, ministar je naglasio da je u programu Vlade istaknuto da će se nastaviti s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske te u prvih šest mjeseci završiti započeti kapitalni infrastrukturni projekti.

I u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je primopredaja dužnosti

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je primopredaja dužnosti. Novi ministar Radovan Fuchs dužnost je preuzeo od bivše ministrice Blaženke Divjak.

- Ima puno ljudi kojma dugujem zahvalnost, ali i puno onih koji su svojim postupanjem u cijelom tom procesu probali stvari zaustaviti. Zato ja kažem da neće biti jednostavno zaustavljati, ali niti uvoditi neke nove promjene. Jako je važno da jedanput započeti procesi se kontinuirano nastavljaju i kao što sam uvijek govorila, poboljšavaju gdje god je to moguće, kazala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Napravila je ogroman posao sa svojim timom oko organiziranja nastave na daljinu u trenutku kada je nastupila COVID-kriza. Siguran sam da smo jedna od rijetkih zemalja koja je tom brzinom prešla na učenje preko informatičkih i javnih televizijskih sredstava i medija, istaknuo je novi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- To su jedina tri logična i moguća normalna modela - ili idu svi u školu ili je mješoviti sistem ili je lockdown, prema tome kakva će biti epidemiološka situacija na jesen, ja se nadam dobra. I želim da bude dobra, a kakva će biti, to ćemo vidjeti, dodao je Fuchs.