Nada za radnike Megglea, traži se partner

U Osijeku su se predstavnici sindikata sastali s Upravom Megglea, vezano uz uvjete zbrinjavanja 160 radnika koji bi trebali dobiti otkaz kad Meggle potkraj godine zatvori pogon. U krugu tvornice održali su i skup s radnicima.

Naime, prošli je tjedan Meggle najavio da odlazi iz Hrvatske, a početkom ovog održan je i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kako bi se pronašao model za spašavanje radnih mjesta i proizvodnje u Osijeku.

Poslovna odluka je konačna i neće se mjenjati. Meggle napušta poslovanje u Hrvatskoj i zatvara pogon u Osijeku. Otkaz će dobiti 160 radnika. Na skupu održanom u krugu mljekare doznali su i što im poslodavac nudi.

Otpremnine radnicima

- Razgovarali smo sad s radnicima, prenijeli im informaciju koju je poslodavac rekao vezano za isplate otpremnina. To je maksimalno osam bruto plaća plus 25 posto dodatka prema svakoj plaći ponaosob. Ljudi su obaviješteno o toj mogućnosti da će firmu preuzeti netko drugi, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Anušić: U tijeku razgovori sa strateškim partnerima

- Već do sada obavili smo dosta razgovora. Ja kao župan sam tu upoznat sa situacijom i djelujem kao nekakav katalizator, nekakva poveznica između sviju njih. ali razgovori se vode s upravom Megllea, s ozbiljim poslovnim ljudima i tvrtkama , kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Istaknuo je kako je cilj zadržati tih 160 radnih mjesta, da tvornica za preradu mlijeka radi te nastavi surađivati sa kooperantima. Po njegovim riječima za to ima šanse, jer razgovori i dalje traju.

- Meggle ostaje ovdje do kraja godine, a do tada imamo vremena naći strateškog partnera koji je spreman preuzeti tvornicu i nastaviti s proizvodnjom. Upoznao sam i premijera Andreja Plenkovića s problematikom i on je rekao da je bitno da tvornica opstane, pa očekujemo da će se Vlada uključiti kako bismo spasili radna mjesta i proizvodnju. Očekujem da će sve završiti dobro, rekao je Anušić. Dodao je da za sada ne može otkriti tko su potencijalni strateški partneri jer razgovori još traju.

Zainteresirana Žito grupa

- Žito grupa, kao lider u poljoprivredi i društveno odgovorna tvrtka, zainteresirana je za svaki angažman koji može pridonijeti očuvanju radnih mjesta, zadržavanju proizvodnje i ulaganjima u Slavoniju i Baranju. Zainteresirani smo za razgovor na temu mljekarske industrije u Osijeku, ali na način koji je poslovno uobičajen - uz razgovore sa sadašnjim vlasnicima, dubinsko snimanje stanja u tvrtki te procjenu dugoročne održivosti poslovanja i ulaganja. Tek nakon toga možemo dati konkretan komentar na tu temu, poručili su iz Žito Grupe. 

Ima nade, poručuju sindikati

- Ima nade, s obzirom na razgovore i ponude strateških partnera i očekujemo da će to biti riješeno, da neće završiti sve u likvidaciji radnika, izjavio je regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Ante Krajina.

- Dobili smo informacije da oni intenzivno rade na pronalaženju novog poslodavca, novu tvrtku koja bi došla i nastavila raditi kako bi se spasila radna mjesta. To bi bila zapravo najbolja varijanta u ovoj priči, smatra predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.