Trump kandidira svog suradnika Christophera Liddella za čelnika OECD-a

Sjedinjene Države planiraju nominirati zamjenika predstojnika ureda Bijele kuće Christophera Liddella za idućeg glavnog tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je u petak viši dužnosnik administracije SAD-a.

Christopher Liddell, poslovni čovjek rođen na Novom Zelandu, blizak je suradnik američkog predsjednika Donalda tumpa zadužen za koordinaciju politika.

OECD je međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu koju čini 37 država s razvijenim tržišnim gospodarstvom i radi na promicanju gospodarskog rasta i održivog razvoja.

- SAD je predan snažnom i jedinstvenom OECD-u i namjerava nominirati Christophera P. Liddella za idućeg glavnog tajnika OECD-a, rekao je dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan. 

Liddell, koji ima dvojno državljanstvo, bio je financijski direktor Microsofta i potpredsjednik General Motorsa.

Sadašnji čelnik OECD-a Meksikanac Angel Gurria nedavno je objavio da se neće kandidirati za četvrti mandat na čelu te organizacije, a dužnosnici Bijele kuće zagovaraju Liddella za njegovog nasljednika ističući njegovo međunarodno iskustvo i karijeru u privatnom sektoru.

Postupak odabira novog glavnog tajnika započet će 1. kolovoza a novog glavnog tajnika Vijeće OECD-a bira na petogodišnji mandat koji počinje u lipnju 2021. godine.

OECD se nedavno našao u središtu pozornosti kada su Pariz i Washington pokušali iskoristiti to tijelo u rješavanju razlika glede oporezivanja velikih informatičkih kompanija.

Razgovori između Francuske i SAD-a su u zastoju a Washington je zaprijetio novim carinama ako će Pariz uvesti porez na digitalne usluge, za što Trump vjeruje da će posebice pogoditi američke kompanije.