Prva sezona, pa korona! Preuzeli hostel netom prije epidemije

"Ajmo ća sve ponovno!" - koči se grafit na zidu na koji puca pogled s prozora jednog šibenskog hostela. Smješten direktno preko puta autobusnog kolodvora, sada je trebao biti dupkom pun. No i kolodvor ovih dana zjapi prazan.

Kada su preuzimali hostel u listopadu 2019. Krešimir i Luka pandemiju 2020. nisu imali ni u primisli. U njegovu obnovu uložili su, kažu, puno. Kako će taj novac vratiti trenutno ne znaju, jer ovo ipak nisu očekivali.

Dok su se pripremali za otvorenje, nisu se nadali da će im virus zadati toliki udarac. Zbog njega se moraju pridržavati mjera koje uvelike otežavaju posao. Kuhinju i bar koje su nam u svibnju ponosno pokazivali, obnovili su vlastitim rukama. Pomogli su i članovi obitelji.

U kuhinji su planirali nuditi švedski stol, ali od njega zasad ipak ništa. Ni hrana ni pribor ne smiju biti servirani unaprijed. Mora ih donijeti konobar - kojeg si mladi poduzetnici trenutno ne mogu priuštiti.

Pribor za jelo mora biti zapakiran, sve nakon jela dezinficirano. Nešto za što bi im inače trebalo pola sata, sada - kažu - traje dva.

Računali su na grupe ljudi koje će im ostati i po 17 dana, a sada jedva da gost ostane i dvije noći. Osjećaj nije bio nimalo ugodan kada su im otkazale  čitave dječje ekskurzije, kazališne skupine. Mogli su računati tek na pokojeg turista prolaznika koji je sišao s autobusa.

Otkazali su im i posjetitelji glazbenih festivala u Šibeniku, na koje su ovog ljeta uvelike računali. Očekivali su navalu, no sada su zadovoljni i kada "uleti" neka last minute rezervacija. Zbog njih bi, kažu, mogli i izvući sezonu.

Kao na prednost u vrijeme korone računali su na dvokrevetne sobe koje su rijetkost za hostele. Iako su cijenu boravka u njima smanjili 40-ak kuna, gosti traže još jeftinije.

Sreća u nesreći je, kažu, da je novac, uz onaj vlastiti koji su uložili u obnovu, došao iz HAMAG BICRO-vog zajma s počekom od godinu dana.

Planirali su raditi cijele godine, no sada je sve pod upitnikom. Ne znaju ni što očekivati od kolovoza. Troškovi preveliki, a umjesto gostiju uselio je strah - što će biti na jesen?