Obala Bjelokosti: Operacija "jedan dan, pet milijuna stabala"

Vlasti Obale Bjelokosti predstavile su u subotu u Yamoussoukru rezultate ambiciozne operacije sadnje više od pet milijuna stabala tijekom 2020. u borbi protiv krčenja šuma, nakon što je tijekom 2019. zasađeno više od milijun stabala.

- Ovu godinu obilježava ambicioznija operacija nazvana 'Jedan dan, pet milijuna stabala' koja provodi našu čvrstu odlučnost suočavanja s izazovima očuvanja, obnove i proširenja šuma, izjavio je ministar voda i šuma Alain Richard Donwahi na svečanosti u glavnom gradu.

- Tom sadnjom stabala, želimo pokazati da je izazov pošumljivanja svakako ambiciozan, ali dostižan, nastavio je Donwahi koji je posadio stabla tikovine, eukaliptusa i smokve.

Kampanja pokrenuta 1. lipnja u svakoj od 31 regije zemlje, usred kišne sezone, omogućila je sadnju 5,3 milijuna stabala ili 300.000 dnevno, prema službenim podacima.

Svrha operacije je upozoriti na krčenje šuma u zemlji koja je u pedesetak godina izgubila gotovo sve svoje šume.

Prvi svjetski izvoznik kakaa, Obala Bjelokosti je imala 16 milijuna hektara šuma '60. godina, a sada ih ima tek tri milijuna hektara, prema službenim podacima, posebice zbog širenja plantaža kakaa.

Klimatsko zagrijavanje, prirodne katastrofe, osiromašenje tla i migracije pridonijeli su također gubitku šuma.

Cilj nove politika šuma u Obali Bjelokosti je pošumljavanje "šest milijuna hektara 2030. ili 20 posto nacionalnog teritorija i povećanje površina šuma za tri milijuna hektara".

Prva operacija pokrenuta u studenom 2019. omogućila je sadnju 1,1 milijun stabala, navodi ministarstvo voda i šuma i pozdravlja entuzijazam i mobilizaciju stanovništva za obnovu šuma zemlje.